Пазарът на недвижими имоти в София се е запътил към

...
Пазарът на недвижими имоти в София се е запътил към
Коментари Харесай

Пазарът на имоти в София върви към нова рекордна година

Пазарът на недвижими парцели в София се е запътил към най-хубавата си година от рецесията насам. След като през предходната година броят на покупко-продажбите в столицата означи алегоричен растеж по отношение на миналата 2017-а с едвам 10 броя, през тази темпът на напредък в края на деветмесечието е по-бърз и най-вероятно ще бъде маркирана поредна рекордна година.

Последните данни на Агенцията по вписванията демонстрират, че броят на покупко-продажбите през интервала юли-септември доближава 6 874 броя, което е най-високото равнище за трето тримесечие от 2008 година насам, когато са вписани 8 866 покупко-продажби. Спрямо същия интервал на предходната година растежът възлиза на 7.81%.

Броят на вписаните покупко-продажби за сделки на парцели в столицата от началото на годината възлиза на 20 185, което е с 5.54% повече по отношение на 2018-а и съвсем 20% повече по отношение на 2015-а. Ако се резервира този ритъм на напредък и през последното тримесечие, има действителен късмет броят на покупко-продажбите в София за годината да преминат границата от 30 000. Това би било за първи път от 2008-а, когато покупко-продажбите даже минаха границата от 40 000 броя.
 С какъв брой се покачиха офертните цени на парцелите в София за 5 години?
С какъв брой се покачиха офертните цени на парцелите в София за 5 години?

Всеки се пробва да продава все по-скъпо. Но дали растежът на цените не завърши?

Основната причина за растежа, който отбелязва статистиката, са плановете на зелено, които към този момент получават своите позволения за прилагане и надлежно влизат в формалните регистри. През последните няколко години новото строителство и покупките на прелиминарен стадий още веднъж станаха атрактивни, което пренасочи огромна част от купувачите към тях. Така покупко-продажбите с такива парцели действително биват регистрирани със забавяне от към 2-3 години, колкото време трае построяването на една постройка.

Традиционно интервалът октомври-декември е най-силен за пазара на парцели у нас, като през предходната година тогава бяха подписани 9 106 сделки, а през 2017-а - 9 441 броя. Ако темпото на напредък се резервира, можем да чакаме близо 10 000 нови покупко-продажби през актуалното тримесечие.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР