Пазарът на недвижими имоти в България замръзна на миналогодишните равнища,

...
Пазарът на недвижими имоти в България замръзна на миналогодишните равнища,
Коментари Харесай

Новите квартали стават най-търсени за покупка на жилище

Пазарът на недвижими парцели в България " замръзна " на миналогодишните нива, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Александър Бочев, ръководител на Управителния съвет на Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ), който бе потърсен за коментар във връзка последните данни на Агенцията по вписванията за броя на подписаните покупко-продажби през третото тримесечие в страната и по отношение на идния на 30 октомври Ден на брокерите и сътрудниците на недвижими парцели.

Изключение са огромните градове, където има растеж на броя на покупко-продажбите, както и морските градове Варна и Бургас. Това демонстрира, че пазарът на недвижими парцели се измества от дребните обитаеми места към огромните, следвайки демографските и икономическите трендове в България, разяснява специалистът. Очакванията му за последното тримесечие на 2024 година са резултатите като цяло за страната да са аналогични по брой на тези през съответното тримесечие на предходната година - 62 368 продажби. Ако се задържат тези нива - нещо, което се следи през първите тримесечия на годината, евентуално към края на 2024 година продажбите ще са сред 215 000 и 216 000, с колкото приключи и 2023-та, предвижда ръководителят на НСНИ.

По отношение на цените на жилищата през 2025 година Александър Бочев изрази очакване за задържане на настоящия тренд на напредък и повишение от 10 или малко над 10 % на годишна база.

През третото тримесечие е регистриран спад на продажбите на парцели по отношение на предходното съгласно последните данни на Агенцията по вписванията. Средно в огромните градове Бургас, Варна, Пловдив и София има спад с към 11,3 %, уточни Бочев. По думите му постоянно третото тримесечие съвсем на всяка година е едно от слабите поради интервала на отпуските, заради които пазарът не е толкоз деен и последните данни на Агенцията по вписванията за броя на подписаните покупко-продажби в страната го демонстрират.

Най-силното тримесечие нормално е последното, уточни специалистът и изрази очакване тази наклонност да бъде регистрирана и в края на годината.

Ако се направи съпоставяне на интервала януари - септември тази година със същия интервал на 2023 година, пазарът на недвижими парцели в страната е постоянен, с лек растеж на продажбите, главно в огромните градове на страната, уточни специалистът. При сравняване на първото тримесечие на тази година с първото на 2023 година междинното повишаване на продажбите е с към 11 %, за второто тримесечие по отношение на същия интервал на миналата година растежът е 10,09 на 100, а за третото покачването е 10,61 %. Общо за страната пазарът на недвижими парцели е неизменен по отношение на предходната година, като за първото тримесечие на 2024  година по отношение на същото тримесечие на 2023 година е регистриран нищожен спад - 1,5 %, за второто тримесечие има повишаване с 0,02 %, а за третото - лек спад от 0,25 на 100.

Въпреки че предпоставките да има активизирате на пазара са налице - лихвите по депозитите и по заемите са постоянни, доста невисок % на безработица в България, което дава спомагателна сигурност на хората, че биха могли да си разрешат дълготрайно да изплащат заеми, без да изгубят работните си места, сега пазарът е в очакване, уточни ръководителят на НСНИ. Според него застиналият пазар приказва, че главните играчи са комплицирани поради неяснотата към присъединението на страната към еврозоната. Бочев счита, че най-вероятно ще има завишаване на цените след влизането на България в еврозоната, а в случай че това не се случи, по-вероятно е пазарът да остане на същите нива.

Извън това неоспорим е фактът, че пазарът е постоянен, заключи ръководителят на НСНИ развиването на българския пазар на недвижими парцели през последните четири години. Ако сравним данните с 2021 година и 2022 година, се следи спад на продажбите от 2 % (2022 година по отношение на 2021 г.) и надлежно минус малко над 11 % (2023 година по отношение на 2022 г.). Въпреки стабилността на пазара цените на парцелите се покачват приблизително с към 10-15 %, с по-чувствителен растеж в няколко от огромните градове и спад в някои от дребните обитаеми места. Подобно сегментиране във връзка с темповете на напредък на цените на недвижимите парцели се следи и в другите квартали на огромните градове, сподели Бочев.

Трайно се резервира наклонността към покупка на по-големи парцели. Конкретно за София, в регионите, които са се утвърдили като подобаващи за живот на фамилии с деца, се търсят тристайни - с две спални, четиристайни, даже и по-големи, разяснява ръководителят на НСНИ. В регионите към висшите образователни заведения, бизнес парковете се търсят по-малки жилища, тъй като много младежи работят и учат в тези елементи на обитаемоте места и избират двустайни или даже по-малки жилища. Освен това и вложителите, които желаят да купуват парцели за отдаване чартърен, също избират да създадат вложенията си в по-малки парцели в тези региони.

Сега в София най-вече покупко-продажби се регистрират за регионите, в които бурно се развива новото строителство - " Манастирски ливади ", " Малинова котловина ", " Овча купел ", " Левски Г " - все региони, в които към момента има пространство за асимилиране от жилищното строителство, разяснява Бочев. Обратното, там, където такова няма, се регистрира и недостиг на предлагането на парцели, което пък води до растеж на цените, добави специалистът и уточни, че става дума за регион " Оборище " - към Докторската градина, в долната част на " Лозенец ", " Изток ", " Иван Вазов ", където цените на остарялото строителство порастват, въпреки и не с огромни темпове.

Обратно на застиналата обща картина на пазара на недвижими парцели, ваканционното тримесечие раздвижи обичайно пазарите във Варна и в Бургас. През второто тримесечие на тази година непосредствено същото на 2023 година във Варна продажбите са се повишили с малко над 4 %, до момента в който в Бургас бе регистриран безспорен връх по отношение на останалите огромни градове с повишаване от 43 % на продажбите на недвижими парцели, уточни специалистът. За третото тримесечие обаче във Варна е регистриран лек спад на продажбите по отношение на същия интервал на предходната година - 0,6 на 100, а позитивната наклонност за Бургас продължава с ново повишаване от 19,11 на 100, което, разглеждайки четирите огромни града, подрежда Бургас на водещо място, уточни Бочев и даде за образец растежите на продажби в Пловдив и София, които са 12-13 %.

Според специалиста е явно, че ползата към ваканционните парцели в годините след КОВИД-19 се ускори, с което отчасти стана компенсиране на отлива на много задгранични вложители от пазара и сега такива парцели се търсят главно от българи. Според ръководителя на НСНИ растеж на цените се следи в регионите към Несебър и в града, само че има и места, където цените на ваканционните парцели са без смяна години наред поради презастрояването, недотам положителната поддръжка на сградния декор, както и поради обстоятелството, че доста от парцелите, купени от съветски жители в затворените комплекси, сега не могат да се употребяват рентабилно.

Някои от тях стопираха да заплащат такси за поддръжка, някои понижиха заплащането им, което способства за проблеми при поддръжката на тези затворени комплекти, сподели Бочев. Но като цяло, съгласно ръководителя на НСНИ, ваканционните парцели не вършат изключение от общата наклонност на повишаване на цените на жилищата в страната.

По традиция купувачите в страната са платежоспособни българи на междинна възраст към 35-40 години, задоволително млади, с цел да могат да получат и кредитиране за по-дълъг интервал от 30 години. Това са хора, които към този момент са построили кариерата си, те са със сигурни приходи, могат да обслужват заемите си, някои от тях към този момент са и с насъбрани спестявания, с които могат да си разрешат да купят стремежи парцел с персонални средства.

Промяна на профила на купувача не бих споделил, че има, само че евентуално след последните промени, които бяха наложени от Българска народна банка, може би от пазара биха се отдръпнали хората с най-ниските приходи, които са имали желание да купуват жилища или някакъв различен парцел, уточни ръководителят на НСНИ, само че добави, че за тази група не е изключено и пренасочване на интереса към по-бюджетни и дребни парцели в по-евтини квартали.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР