Пазарът на недвижими имоти в България се намира в своята

...
Пазарът на недвижими имоти в България се намира в своята
Коментари Харесай

Жилищата вече се търгуват с 30% отстъпка, Иде ли крах на българския имотен пазар? или как приключи предишната имотна еуфория

Пазарът на недвижими парцели в България се намира в своята връхна точка във всяко едно отношение - предстоящ е рекорден брой покупко-продажби за последното десетилетие през миналата 2021 година, горният предел на цените на жилищата (в столицата) към този момент гони 200 000 евро, а размерите на раздадените ипотечни заеми стават все по-големи. На пръв взор това наподобява съвършената обстановка за всички участници на пазара - вложителите разпродават плановете си още преди първа копка, организациите означават високи обороти, купувачите са самоуверени поради непрекъснато покачващите се цени, а банките записват въпреки и против ниски лихви високи равнища на нов бизнес.

В стопанската система обаче в никакъв случай няма придвижване единствено нагоре (както и единствено надолу), а цикли, които бележат двете най-ниски или най-високи точки в развиването на даден пазар. И без да желаеме да бъдем песимисти, от Money.bg взехме решение да напомним последния път, когато трендът се обърна и пазарът на парцели от извънредно атрактивен се трансформира в отровен - като всеки пазар, който стартира да носи солидни загуби. За задачата разровихме архива на медията и извадихме тези материали, които през днешния ден биха стреснали всеки участник на пазара - с една цел - да напомним, че след облагите идва ред и на загубите.

17 януари 2007 година - " "

Влизането на страната в Европейския съюз разумно води след себе си до еуфория на имотния пазар - упованията са ползата на задграничните вложители да се усили и цените да продължат да порастват. Цитиран е отчет на Industry Watch, съгласно който пазарът на парцели ще продължи да изпреварва по растеж приходите в страната с равнища от 12-15% годишно. И освен това - дава се образец с Испания, където цените на парцелите скачат с 800% от влизането й в Европейски Съюз, като сходно развиване, въпреки и в по-малки мащаби, се чака и от българския пазар.

3 декември 2007 година - " "

В годината, в която България влиза в Европейския съюз, пазарът на парцели записва голям интерес, изключително от чужденци, които имат вяра, че геополитическото събитие ще тласне цените още нагоре. Търсенето на положителни облаги от до неотдавна подценявания жилищен пазар напомпва бързо цените на жилищата в цялата страна. Инвеститорът Дан Амос обаче сигнализира в края на годината, че пазарът у нас е надценен и има ясни индикации за балон. Той показва напълно стопански причини - коефициент наем по отношение на цена и коефициент цена по отношение на приход, и се усъмнява във високите равнища на облага, които маркира като неустойчиви.

21 юли 2008 година - " "

В средата на годината пазарът се обръща и предлагането изпреварва търсенето - с до 50%, което значи, че на два парцела се падат по 1 покупател. " Основен фактор, влияещ върху цените, е международната имотна рецесия ", разяснява тогавашният изпълнителен шеф на " Адрес недвижими парцели " Катя Ценова. По това време междинните цени за страната доближават 914 евро, а в София - 1094 евро на кв.м. " Инфлацията и покачването на лихвените равнища естествено са главен фактор при избраното на цените ", споделя още Ценова.

18 ноември 2008 година - " "

Голямото предложение и дребното търсене разумно довеждат и до сериозен спад в цените - от 30 до 50 % по думите на Щелян Калчев, тогавашен шеф на организацията " Ремакс Кънекшън " и сегашен съосновател на организацията " Примо+ ". " Вече няма договорка без отстъпка ", споделят други брокери и предвиждат още по-голям спад на цените през идната година.

1 декември 2008 година - " "

В края на 2008 година става към този момент пределно ясно, че ново, непредвидено събитие визира българския заможен пазар - световната финансова рецесия, която по-късно се трансформира и в икономическа. Поканен да разяснява, банкерът Левон Хампарцумян прави прогноза, че ще има промяна на пазара на парцели и слабите планове на него ще се провалят. Същевременно банките стопират да бъдат дейни и заемат " изчаквателна позиция ", което стопира притока на финансов запас, а това от своя страна обръща пазара в посока надолу. " Покупката на жилище не е въпрос непременно ", споделя още банкерът.

21 септември 2009 година - " "

През 2009-а към този момент не се приказва дали има рецесия на пазара на парцели, а какъв брой дълбока е тя. " Хората са доста внимателни да теглят дълготрайни заеми, защото не са сигурни в приходите си ", разяснява Теодора Димитрова от ERA недвижими парцели. Тя прибавя, че клиентите се ориентират към подценени парцели до 50 000 евро и избират да заплащат кеш, без заем.

11 ноември 2010 година - " "

В края на 2010 година стават дефинитивно ясни мащабите на рецесията на пазара у нас - по данни на ERA в българската столица парцелите поевтиняват с 22% за година, което я подрежда измежду челните места в Европа. Само в Дъблин и Лисабон е регистриран по-голям спад - надлежно 24 и 26 %. " България е измежду водачите по спад, тъй като години наред заемаше челните места по растеж ", разяснява тогава Теодора Димитрова от организацията.

25 януари 2011 година - " "

Една от огромните банки тогава - " Райфайзенбанк България ", записва през своя показател за цените на жилищата спад до равнищата от 2007 година - преди огромния пик. Това значи, че пазарът е изгубил толкоз, колкото е спечелил при бързия ритъм на напредък и се е върнал на равнищата си от преди него.

Всички прилики с днешни събития не са съвпадане

Както евентуално виждате, могат да бъдат направени редица паралели със сегашната обстановка на пазара на парцели у нас. Тъй като взехме решение в този текст да приказва историята, без да я съпоставяме с сегашното, ще оставим на вас да прецените какво е общото сред пазарната обстановка преди 10-14 години и днешната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР