Пазарът на недвижими имоти продължава възходящия си тренд и през

...
Пазарът на недвижими имоти продължава възходящия си тренд и през
Коментари Харесай

Сделките с жилища растат с двуцифрен темп през лятото

Пазарът на недвижими парцели продължава възходящия си тренд и през третото тримесечие на 2021 година Прогнозите при започване на настоящата година за растеж в продажбите на недвижимите парцели започнаха да се осъществят с по-високи от предстоящото темпове, което беше причина за бързото регенериране на бранша. Стимулиращата банкова политика, търсенето на по-просторни и обърнати към природата жилища са единствено част от факторите, които привлякоха купувачите назад към имотния пазар. Новото строителство откликна на потребностите на купувачите, предоставяйки им повече затворени комплекси, жилища с тераси и зелени площи, повече стаи и по-големи квадратури. Голяма част от вложителите, които изчакваха започването на нови планове в средата на 2020 година, са към този момент в търсене на нов имот за нови жилищни планове. Такава картина на жилищния пазар в София обрисува разбор на компанията " Арко риъл истейт " за третото тримесечие.

Сделките порастват най-вече в София

През третото тримесечие покупко-продажбите с парцели не престават да порастват, като за страната растежът е 19% по отношение на същото тримесечие на 2020 година, а за София растежът е 25%. В същото време Националният статистически институт разгласи, че през същите месеци - юли - септември, с 6.8% на годишна база спада броят на въведените в употреба жилищни здания. Компанията проучва, че част от факторите за тази разлика в третото тримесечие на 2020 и 2021 година могат да се отдадат на забавянето на доста планове около ограниченията за оваладяване на пандемията и съпътстващите я административни забавяния.

За същия интервал локалните администрации са издали разрешителни за градеж на 1846 жилищни здания - растеж от 8.8% по отношение на същия интервал на 2020 година

Цените на жилищата не престават да порастват на годишна база, като през обсъждания интервал покачването е с 9.1%. Забавяне на растежа на цените на парцелите обаче се вижда сред това и предходното тримесечие, като растежът там е едвам 0.3%.

Продължават да се търсят двустайни и тристайни жилища. Основен интерес съставляват жилища след акт 14, а тези на " зелено " са атрактивни при положителни ценови условия или гъвкава скица на заплащане.

По данни на организацията покупко-продажбите за приключени двустайни жилища не престават да стават на равнища от 90 000 евро - 120 000 евро, като тази сума може да доближи и до 140 000 евро, в случай че е включено паркомясто.

Сделките с тристайни жилища в организацията стават на равнища сред 120 000 и 160 000 евро, като могат да варират с 20 000 - 30 000 евро, според от региона, степента на комплектност и съществуването на паркомясто.

Продължава наклонността покупко-продажбите да се приключват в по-кратки периоди и на купувачите се постанова да взимат решения по-бързо.

Преобладава търсенето в кварталите " Малинова котловина ", Център и необятен център, " Бояна ", " Кръстова вада ", " Манастирски ливади ", " Овча купел ". Засилен е ползата към кварталите Люлин-5 или Люлин-център, където се следи ново строителство, а цените към момента държат по-ниски равнища.

Къщите не престават да се търсят

Нараства търсенето на къщи или имоти за къщи в Банкя. Бюджетите на купувачите варират в необятния диапазон от 120 000 евро до 250 000 евро според от положението на къщата. Не липсва интерес и към изцяло обзаведени къщи над 450 000 евро, както и на имоти сред 75 000 и 100 000 евро, сочи анализът на организацията.

Търсенето на имоти и през това тримесечие остава непроменено. Постъпват запитвания за имоти за жилищни здания в града и интензивно се търсят имоти към София за къщи.

Предлагат се главно жилища

Анализът на предлагането демонстрира, че и през тези три месеца преобладаващо офертите са били за жилищата. Забелязва се лек спад на предлагането на къщи по отношение на предходния интервал. По-голямата част от предлагането е монолитно строителство с по-голям % на новото строителство в стадий на градеж. В северните квартали се следи засилено строителство и предложение на жилища в начален стадий на строителство от 800 евро/кв.м до 890 евро/кв.м и в диапазона 1050 - 1250 евро за жилище пред акт 16.

Най-активно измежду клиентите продавачи на Агенцията е предлагането в кв. " Кръстова вада " (1325 евро/м2), " Манастирски ливади " (1360 евро/кв.м), " Бояна " (1330 евро/кв.м), " Малинова котловина " (1250 евро/кв.м) и " Овча купел " (1130 евро/кв.м), като последните два са и измежду водачите в новото строителство.

Не спада ползата към ипотечните заеми

Делът на покупко-продажбите с ипотечен заем също резервира възходящия тренд - 20%, в съпоставяне със същия интервал на 2020 година, като в София този растеж е 25%, а в Пловдив - 27%.

Фактор за нарасналото ползване на заеми е спадащият лихвен %. Към септември 2021 година междинният лихвен % по ипотечните заеми доближава исторически равнища от 2.6%.

Имотите за почивка на българите

Пазарът на ваканционни парцели за третото тримесечие на 2021 година е още веднъж извърнат към българските купувачи. Продължават да бъдат най-търсени двустайните жилища в диапазона 20 000 - 35 000 евро и тристайни до 50 000 - 60 000 евро, без такса поддръжка.

По данни на организацията цените на жилищата в южните курорти са в диапазона 650 - 850 евро/кв.м, като тук-там могат да доближат и до 1000 евро/кв.м.

В разгара на зимния сезон от ден на ден нараства ползата към студиа и двустайни жилища в зимните курорти. Апартаментите, с изключение на за персонално прилагане, се преглеждат и като капиталови поради целогодишните интензивности, които планината предлага, по тази причина се резервира и ползата към парцели в затворени комплекси, които оферират мениджмънт. Търсят се главно студиа сред 18 000 - 24 000 евро и двустайни жилища в диапазона 25 000 - 35 000 евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР