Пазарът на недвижими имоти е топ тема на много места

...
Пазарът на недвижими имоти е топ тема на много места
Коментари Харесай

В този наш град се купуват най-много имоти, тук бил най-горещият пазар в цялата страна

 Пазарът на недвижими парцели е топ тематика на доста места по света. България не изостава от тези трендове.

" Пазарът е извънредно мощен. Много припомня на силата на пазара 2005-2008 година Даже имаме градове, региони и браншове, при които имаме превишаване на интереса във връзка с купувачите “, споделя Стахил Иванов, създател на организация за недвижими парцели, в гостуването си на Ивайло Лаков в предаването " Светът е бизнес “ по.

" За първото тримесечие на тази година имаме приблизително сред 10 и 30% повишаване на броя на покупко-продажбите, като това е освен по отношение на първо тримесечие на 2020 година, а и по отношение на 2019 година “

Абсолютен водачът в България е Пловдив, където има 34% растеж на броя на покупко-продажбите. Там е най-горещият пазар в цялата страна. 27% е покачването в София. Изключение от правилото е Варна, където стъпката нагоре е единствено 1%, само че над 11% е ръстът за цялата страна спрямо 2019 година

Експертът счита, че значима роля в тази ситуация е изиграла политиката на банките и увеличените негативни лихви и такси върху по-големи суми по банковите сметки.

" Не е наложително всички хора да тръгнат в посока към търсене на парцели, задоволително е 10-15% от огромните инвеститори. Даже не приказваме за нулева, а за много-много негативна рента да си поддържаш парите в една банка. И хората си споделят: дали не е по-добре да отида на 3-4% годишна рентабилност при парцелите “, показва Иванов.

Засиленият интерес към вложенията в парцелите обаче не е единствено българска наклонност, както към този момент споменахме. Тя е действителност и в Западна Европа, в Съединени американски щати, в Нова Зеландия, споделя експертът - съгласно него тъй като хората нямат доверие във вложените пари, изключително при говоренето за мощна инфлация.

Заради инфлацията и покачването на цените на суровините ще имаме повишение и на себестойността на продукта на строителството, показва още Страхил Иванов, като дава образец с към този момент наличния съгласно него растеж до 50% на цената на сглобяемите къщи при някои снабдители в България.

На този декор извънредно мъчно може да се хване ръста на цените, предвид на динамичността им. Що се отнася до цените на парцелите в София обаче, по мнение на мениджърите на Явлена, те са се покачили с над 20% единствено от началото на 2021 година насам на база на записаните покупко-продажби във компанията.

" В момента хората се самонавиват. Ще дам обикновен образец. Аз желая да си купя апартамент, тъй като съм чул, че сега има доста жилища и това е мястото, в което да вложа своите средства. Правя 5 или 10 огледа. Мисля една седмица, с цел да взема осведомено решение кой тъкмо парцел да купя, и... от тези 5 парцела 3 са продадени. Какво става с моето предпочитание да купя? Аз към този момент бързам. “

Описаното надпреварване сред хората да купят е един от главните фактори за растеж на цените. На въпрос дали няма да станем очевидци скоро на прегряване, Страхил Иванов показва, че прегряването на пазара на парцели се случва, когато цените нелогично се покачат и разликата сред възнагражденията на хората и цената на недвижимостите стане осезаема, т.е. потребителите не могат да си разрешат да купуват.

Специалистът счита обаче,  че възнагражденията в огромните градове се повишават и към момента имаме баланс в това отношение. Той показва, че на първо място се купуват жилищни парцели, жилища, къщи в покрайнините на София и земя, на която може да се построят парцели.

Доходността от инвестицията в апартамент би трябвало да се счита в границите на 3-5% сега, само че Иванов припомня, че тя е обвързвана и с разноски: комисионни, налози и такси, поддръжка на парцела, опасности от незаетост, обезценяване на обзавеждане и съоръжение, заради което е по-реално да се приказва за 2-4%.

" Има голям запас от недвижими парцели, от 25-35% незаети парцели в цялата страна. “

Страхил Иванов обаче предизвестява и че при тази инвестиция има риск: " Не някой, а доста хора ще си изпатят, в случай, че се получи срив или даже единствено задържане на пазара. Ако безработицата се усили, тогава хората няма да могат да си изплащат заемите във връзка с ипотечно финансиране. “ Той поучава купувачите да са песимисти и да взимат осведомено решение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР