Пазарът на жилища в Нова Зеландия внезапно премина от лудост

...
Пазарът на жилища в Нова Зеландия внезапно премина от лудост
Коментари Харесай

Най-лудият пазар на имоти в света се охлажда бързо - сигнал и за жилищните пазари по целия свят

Пазарът на жилища в Нова Зеландия ненадейно мина от полуда до буксуване и това може да е сигнал за това, което следва на жилищните пазари по света. Продажбите падат с двуцифрени цифри. Цените падат най-вече от 13 години насам, жилищата, които преди са се продавали за дни, в този момент стоят на пазара седмици наред.

Едва преди няколко месеца къщите се продават на рекордни цени, до момента в който за новозеландците е мъчно да купуват парцели. Сега продавачите имат проблеми с разбирането, че няма да намерят покупател на високите цени, следени през 2021 година Това очерта като смяна консултантът по недвижими парцели Алисън Хоукс.

" Нужно е продавачите да схванат, че пазарът се е трансформирал много трагично и много бързо. Не постоянно е елементарно ", сподели Хоукс, която работи в град с население към 56 000 души на север от столицата на страната Уелингтън, написа Bloomberg.

Нова Зеландия, страна с население от 5 милиона души. Страната беше в челните редици на заможен взрив към пандемията, който докара до скок на цените по целия свят, подхранван от ниските лихви по ипотечните заеми и държавните тласъци. Годишните покачвания на цените в страната бяха близо 30% през 2021 година Bloomberg Economics да я класира предишния месец като пазар с най-бързо растящи цени на недвижимите парцели в света.

Освен ниските разноски за заеми, растежът на цените на жилищата в Нова Зеландия се дължеше на дефицита на жилища, скока на имиграцията и възходящата наклонност на цените през последното десетилетие, което бетонира концепцията, че инвестицията в парцели е безвреден залог.

Сега междинната продажна цена спада с 8,1% през юни от пика през ноември предходната година до 850 000 новозеландски $ (523 000 долара), съгласно Института за недвижими парцели на Нова Зеландия.

Други данни също сочат, че пазарът се охлажда доста: продажбите на жилищни парцели се сринаха с 38,1% на годишна база през юни, жилищата стоят на пазара по-дълго, като им лишава приблизително шест седмици за продажба. Освен това и по-малко къщи се продават посредством търг- пожеланият способ през интервала на лудостта през 2021 година
 България попадна в топ 3 по растеж на покупко-продажбите с парцели в Европейски Съюз през предходната година
България попадна в топ 3 по растеж на покупко-продажбите с парцели в Европейски Съюз през предходната година

Годишният растеж у нас е 39 на 100

Това е събитие, което стартира да се среща в други страни. В Канада цените означиха най-големия си месечен спад от най-малко 17 години.

Макар всички пазари са разнообразни, с неповторими мотори на търсенето и предлагането, само че има какво да се научи опита на Нова Зеландия.

" Урокът за други страни е, че нещата могат да се трансформират бързо ", сподели Келвин Дейвидсън, основен икономист в CoreLogic Нова Зеландия. " Цените на жилищата не са ваксинирани. Това е увещание, че те могат да паднат както надолу, само че могат и да се движат бързо нагоре.

Покачващите се лихвени проценти водят до смяната, до момента в който централните банки в международен мащаб се пробват да предотвратят най-бързо растящата инфлация от десетилетия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР