Пазарът на алкохолни напитки е нараснал през последните 12 месеца

...
Пазарът на алкохолни напитки е нараснал през последните 12 месеца
Коментари Харесай

С над 78 млн. лв. е нараснал пазарът на алкохолни напитки за 12 месеца - slava.bg

Пазарът на алкохолни питиета е повишен през последните 12 месеца със забележителните 10.8%, оповестява Капитал. По данни на "Нилсън България " за интервала август 2018 – юли 2019 пазарът на високоалкохолни питиета и вина[1] в България[2] възлиза на стойност 804.9 млн. лева Потреблението през този интервал възлиза на над 60 млн. литра, което е с 1% повече от потреблението за предходните 12 месеца.

Растат високоалкохолните питиета за сметка на виновността

Трапезите виновност попадат най-често в потребителската кошница и способстват за половината от общите размери, осъществени в категорията. Въпреки това потреблението им понижава трайно през последните 24 месеца в интерес на по-силните алкохолни питиета.

Сред напитките с висок градус растежът е движен от двата най-големи сегмента - водка (+9.1% ) и уиски (+7.6%). В същото време някои от по-малките сегменти като джин (+8.3%) и ликьор (+5.1%) също показват положително развиване в последните 12 месеца. Макар да носи едвам 0.1% от общите продажби на алкохол, текилата е най-бързо растящата категория за обсъждания интервал, като покачва значимостта си в потребителската кошница. Пенливите виновност, които също са доста дребен сегмент от категорията (1.3% от общите продажби), се показват най-зле от всички алкохолни питиета. През този интервал размерът осъществени продажби понижава с 13%.

Средната цена за литър алкохол е 13.24 лева За литър вносен алкохол тя е приблизително 31.49 лева, а за българските питиета – 9.83 лева По отношение на вида алкохол най-скъпо се продават текилата (44.80 лева за литър) и уискито (30.27 лева за литър), като причина за това е по-голямата тежест на вносните марки в тези категории. Най-евтини са виното (5.61 лева.), водката (17.57 лева за литър) и анасоновите питиета (18.25 лева за литър).

Вносните и първокласни марки движат цената нагоре

През последните 12 месеца цените на всички одитирани от "Нилсън " категории алкохолни питиета са се повишили, като най-сериозен е този растеж при категориите бренди и коняк (+17.2%), пенливите виновност (+12.8%), джина (+11.4%) и анасоновите питиета (+10.6%). Средното нарастване на цената на литър алкохол е 9.6% (+6.5% за високоалкохолните питиета и +10.7% за вината). Ръстът е подбуден от редица фактори, измежду които увеличената покупателна дарба на българина, която е причина за по-голямото търсене на вносни марки и първокласни артикули. Друг фактор за общия растеж на цените е по-голямата потреблението на алкохолни питиета в заведенията (+12%) за сметка на покупката за у дома (-0.6).

Цените на вносните питиета са нарастнали по-бързо от тези на локалните алкохоли за съвсем всички категории. Изключение вършат виното, където се следи противоположната наклонност, и анасоновите питиета, при които цените на вносните и локалните марки порастват с идентичен ритъм.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР