Паяците губят зрението си, когато гладуват, съобщи електронното издание Юрикалърт,

...
Паяците губят зрението си, когато гладуват, съобщи електронното издание Юрикалърт,
Коментари Харесай

Учени: Паяците ослепяват, когато гладуват

Паяците губят зрението си, когато гладуват , заяви електронното издание " Юрикалърт ", като цитира умозаключение на биолози от университета на Синсинати. 

Учените откриват, че поради недохранване скачащите паяци губят чувствителни към светлинните клетки , които са основни за зрението им.

Професор Елке Бушбек и нейни сътрудници изследват фоторецепторите на очите на скачащи паяци - дребни осемкраки хищници, които се срещат в Северна Америка. Малките ловци разчитат на острото си зрение , с цел да дебнат плячка.

Изследователите откриват, че при незадоволително хранене паяците стартират да губят фоторецепторите , които им обезпечават толкоз положително зрение. 

Констатациите им могат да подобрят разбирането за ролята на храненето при постоянно срещани и свързани с възрастта проблеми с очите, измежду които дегенерацията на макулата.

Hungry eyes: lose vision when they're starving
— Phys.org (@physorg_com)
Откритието си учените вършат инцидентно, до момента в който изследват очите на уловени в дивата природа скачащи паяци благодарение на специфичен уред, който може да прави фотоси на ретините на инсекти . Те откриват тъмни петна по някои от фоторецепторите на паяците, което допуска, че са повредени по време на живота или развиването им.

" Само като ги погледнеш, можеш да кажеш, че някои от фоторецепторите са умрели ", споделя Бушбек.

" Дали обаче фоторецепторите в действителност дегенерират? ", пита Шубхам Ратхор, докторант в университета на Синсинати. Той употребява електронен микроскоп, с цел да удостовери, че клетките в действителност умират.

Проучването дава съображение да се допусна, че скачащите паяци са подобаващ модел за проучване на здравето на ретината и невроните .

За да ревизират хипотезата си, откривателите от университета на Синсинати изследват две групи паяци в плен - едната, която се храни с естествена неограничена храна, а другата - с половин порция. Оказва се, че недохранваните паяци са изгубили повече фоторецептори, изключително в частта на ретината, която е с най-висока компактност.

" Това е функционалният еквивалент на макулата в нашите очи ", изяснява проф. Елке Бушбек. Това е частта от окото, която обработва образната информация.

ScienceTake: How the Jumping Spider Sees Its Prey
— NzuchiTimes USA (@NzuchiTimesUSA)
" Фоторецепторите са енергийно скъпи. Трудно е да се оправим с енергийните им потребности ", сподели Бушбек. " Ако ги лишите от храна, системата се поврежда ".

Дегенерацията на макулата визира към 20 милиона души в Съединени американски щати. Тя е най-честата причина за загуба на зрението с напредването на възрастта, като към този момент не е намерено лекуване.

За дегенерацията на макулата при хората също има доказателства, че е обвързвана с метаболитните процеси и усложненията при доставката на сила , изясни Бушбек.

Научният екип от университета на Синсинати обявиха, че биха желали да видят дали дегенерацията стартира в поддържащите тъкани към фоторецепторите и кои хранителни субстанции по-специално поддържат положителното здраве на очите.

Старши създателят на проучването Анет Стоувасър съобщи, че е рано да се вършат директни съпоставения сред зрителните дефицити при паяците и хората. Според нея е належащо да се проведат деликатно планувани изследвания, с цел да се откри кои тъкмо хранителни субстанции въздействат, а това може да зависи от околната среда и от други фактори.

Данните от проучването са оповестени в изданието “Вижън рисърч ”. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР