Павлов оперирал 14-годишниятс Алекс под пълна упойка в стоматологичната клиника,

...
Павлов оперирал 14-годишниятс Алекс под пълна упойка в стоматологичната клиника,
Коментари Харесай

Ето Каква Е Присъдата! Осъдиха Бившия Депутат И Зъболекар За Смъртта На Детето!

Павлов оперирал 14-годишниятс Алекс под цялостна анестезия в стоматологичната клиника, която ръководят със брачната половинка си, само че без да уведоми родителите за рисковете от интервенцията. Според констатацията на комисията, която бе образувана по случая, непосредствена причина за настъпилата гибел на 14-годишното момче е остра сърдечна и дихателна непълнота вследствие на малигнена хипертермия. Заболяването се среща извънредно рядко, не може да се планува, при отключването му преодоляването му е съвсем невероятно, твърдяха преди време в документа доцент доктор Росен Коларов и доктор Райна Боянова.

В хода на следствието бе открито, че на 14 юни 2016 година 14-годишният Алекс постъпва на лекуване в клиниката на Павлови за премахване на киста в лявата част на долната челюст. Д-р Валентин Павлов оперира детето под обща ендотрахиална упойка, откакто еднолично и без консултация с анестезиолог насрочва интервенцията под цялостна анестезия, посредством обща интубационна упойка, твърдяха от прокуратурата директно след нещастието. Това негово решение не подхожда на голям брой медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в упойка. По-конкретно - клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна упойка, ако възникне затруднение. Според държавното обвиняване, доктор Павлов е знаел за това, само че не е изискал провеждането на наложителните медицински съвещания и проучвания - наложителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог по отношение на вероятно съществуване на алергии; не са били спазени и условията за даване на " осведомено единодушие " - информиране на родителите за вероятните опасности при идната интервенция и поставената анестезия. На родителите Албена и Валери Иванови им е било обяснено, че става въпрос за " рутинна намеса ", като следствията могат да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Момчето е сложено под упойка към 14 часа на 14 юни 2016 година Д-р Павлов оперирал кистата, само че към 15,10 ч. положението на детето внезапно се влошило - вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия-152 удара в минута, затруднено дишане и нараснало обособяване на въглероден диоксид. Всички тези признаци дават отговор на положението " Малигнена хипертермия " - рядко, животозастрашаващо положение, което се провокира от някои лекарства, употребявани за обща упойка. В късата характерност на употребяваната при Алекс анестезия е посочено, че използването й би могла да докара до злокачествена хипертермия.

В " листовката " категорично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били съдбовни. Лечението на това клинично положение включва прекратяване на провокиращите средства (като потребления в тази ситуация анестетик) и интервенозно приложение на дантролен натрий. От заключението на съдебно-медицинската експертиза е открито, че приложението на дантролен натрий е сполучлив в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност. Установено е също, че при крепко дете, без психологично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било належащо. След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко положение, в продължение на към час анестезиологът доктор Филипова не ползва " дантролен натрий ", който не бил разполагаем в клиниката, макар експлицитното предизвестие в листовката от заплаха анестетика да провокира у пациента точно това положение, което е по-често срещано точно при деца.

След като положението на момчето не се усъвършенства, доктор Павлов се обажда на " кола за спешна помощ ", която всъщност е частен автомобил, тип транспортна услуга, предоставена от санитар в " Пирогов " и няма нужното съоръжение, нито медицински екип. Така Алекс Иванов не е бил превозен до " Пирогов " с нужната за това инсталация. Детето е признато в " Пирогов " в 16 ч. в положение на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е установена гибелта му. От експертизата е видно, че причина за гибелта е предизвиканата с приложението на съответния анестетик злокачествена хипертермия. Веднага след настъпилата покруса, Павлов отхвърли обвиняванията, че не са спазени анестезиологичните стандарти и акцентира, че детето е било превозено в " Пирогов " със непокътнати витални функционалности. Тъй като Валентин Павлов бе кандидат-депутат и лидер на листата на " Реформаторски блок - Глас национален " в Перник, основният прокурор Сотир Цацаров му изиска имунитета през 2017 година, а стоматологът самичък го даде. Скандал избухна и към номинирането му и за почетен жител на Перник. Валентин и Венета Павлови са известни стоматолози, а по време на фотосите на " Непобедимите 2 " през 2011 година Силвестър Сталоун се лекува в клиниката им - " Европейска общност ДЕНТ " в София.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР