Павлин Петров-Пери, който бе задържан тази нощ при спецакция в

...
Павлин Петров-Пери, който бе задържан тази нощ при спецакция в
Коментари Харесай

Ето кой е страховитият автоджамбазин Пери, спипан при спецакцията в "Драгалевци"

Павлин Петров-Пери, който бе арестуван тази нощ при спецакция в столичния квартал "Драгалевци ", е доста добре прочут на полицията. Минава за "краля на автокрадците ".

За последно той бе задържан през март 2019 година Тогава откраднал първокласен автомобил. Полицаи се пробвали да го спрат, само че автокрадецът съумял да избяга и почнала трагична гонка като от екшън филм, оповестява "Монитор ".



В столичния квартал "Хиподрума " Пери се е блъснал в полицейски автомобил и по този начин бил арестуван.

През август 2017 година Павлин Петров също бе задържан от спецотряда "Кобра " след кражба на първокласен джип. Тогава от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че Пери и съучастниците му са изнасяли крадените коли в Русия. Джиповете се карали в софийски гаражи, където престоявали за малко - до момента в който се приготвят подправени документи и се слагат специфични "тапи ", които заглушават GPS сигнала.



След като колата станела непроследима, се изкарвала от София.

Групата на Пери била следена близо 3 месеца. В хода на следствието стана ясно, че той получавал поръчки от Русия и някогашни съветски републики за джипове от марката "Санта Фе ". Изискването било да са чисто нови или на най-много 1-2 години. В неделя през нощта Пери и Станислав Тъпото излезли на лов.

Предварително набелязали кола от регион под 2-ро РПУ. За броени минути свили първокласното возило модел 2016 година и тръгнали в посока "Овча Купел ". Тъй като Пери се славел с нападателния си манталитет, в организацията по задържането били ангажирани и баретите от "Кобра''.

Кобрите задържали Пери и авера му - Тъпото тъкмо, когато паркирали колата пред скришен гараж, където криели откраднатите джипове. Джамбазът даже не съумял да реагира, до момента в който му поставят белезници. Единствено съумял да напсува служителите на реда.

Преди към седмица резервоар на Пери, претрупан с 6 джипа "Санта Фе " - модели от 2016 г и 2017 г - бил хванат в Пловдив. Гепените коли били готови за износ през пристанище Варна с последна точка Русия. По думи на ченгетата всъдеходите коствали от 80 000 лв. нагоре, а облагата му от всеки е към 20 000 евро. Пери и групата му крадели нормално по 2-3 джипа месечно.

Павлин Петров-Пери е дясна ръка и работи в тандем с различен престиж в автокражбите – Асен Колев-Хастара. Той е прочут като единак, който позволява единствено Пери до себе си. Двамата са "звездите " на новото потомство, за което автоелектрониката няма секрети.

Преди 4 години Асен Колев бе арестуван след 7-месечно търсене в столичния кв. "Симеоново ". 9 година по-големият от него Пери обаче беше в неопределеност.

Хастара е индивидът, който блъсна колата на тогавашния и.д. ръководител на ДАНС Константин Казаков на бул. "България ". Месец по-късно Министерство на вътрешните работи бе на косъм да го спипа, само че Хастара се измъкна от ареста, изблъсквайки полицейския "Опел Астра " от пътя.

В столичния ъндърграунд се приказва, че в случай че искаш първокласна лимузина, би трябвало да се обърнеш към „ услугите “ на Хастара и Пери.
Двамата имат особена уязвимост към джиповете БМВ Х5, само че не отхвърлят поръчки за "Ауди " и "Мерцедес ".

За незаконния тандем се знае, че няма секрети в електрониката и автокомпютрите. В миг на акция им трябвали тъкмо 10 секунди, с цел да отключат колата, да разблокират електрониката и да офейкат с нея. За качествата на Хастара и Пери знаели даже в централите на БМВ в Мюнхен и на "Ауди " в Инголщадт.

Според движимости в занаята, апашите вложили минимум 500 000 евро в профилирана електроника, с цел да могат да сканират и декодират в придвижване компютрите и да "обучат " собствен ключ, тъй че да могат да обхванат и възпламенят автомобила.

Хастара вилнее в България през 2008 година Преди това събирал опит в Италия и Испания. Двамата безусловно за година пощурили столицата. Крадели отвред - от центъра до "Младост ", където живеели. Изпълненията на Асен и Пери са почтени за учебник.

Апашите най-често удряли преди изгрев - сред 4-6 часа сутринта.

Най-голямото затруднение, откакто подкарвали колите, било да намерят GPS-а на колата. Бързали да сложат специфична запушалка, която заглушавала устройството. Тя се пъхала в запалката на автомобила, откъдето се захранвала с ток. След това колата влизала в специфичен гараж, който на процедура я скривал от спътниците с дни.

Там следвала друга майсторска интервенция – двамата намирали къде е инсталиран GPS-ът. След кражбата следвал инкубационен интервал от десетина дни.

В това време притежателят на автомобила или застрахователят можели да изплатят колата против 10-15 000 евро. Ако никой не се обадел, двамата пласирали колите към арабския свят или Русия. В Близкия изток търсели колите с бензинови мотори, а при руснаците на респект били дизелите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР