Паунът е националната птица на Индия и отдавна се свързва

...
Паунът е националната птица на Индия и отдавна се свързва
Коментари Харесай

Болести при пауните

Паунът е националната птица на Индия и от дълго време се свързва с кралските особи в тази страна и в Близкия изток, както и с фараоните на Египет. В Европа красивите птици са донесени от ранните финикийски моряци в най-далечна античност. Още Аристотел написа за биологията на пауните и практиката на развъждане на яйца и пилета.

В гръцката митология Аргос Пантоптес, „ този, който вижда всичко “, е бил колос, затрупан със стотици очи, който в никакъв случай не е спал, защото е затварял единствено половината от очите си когато и да е. Когато Юнона, безсмъртната кралица на небесата, придвижва Аргос на небето, очите му били сложени в опашката на пауна. Паунът също е считан за заветен от ранната черква в Европа.

При подобаващи условия и вярна грижа, пауните не боледуват толкоз постоянно, колкото другите пернати, които отглеждаме. Разбира се, като при всички птици, които се отглеждат на закрито, може да има моменти, когато пауните се разболяват. Знанието какво да търсите и какво да вършиме е ключът към сполучливото развъждане на пауни.

Външни паразити по пауните

Въпреки че механически не са болести, паразити като въшки и акари могат да повлияят на здравето на пауните, даже да причинят гибел, в случай че не бъдат лекувани. Например, акарите се хранят с кръвта на пауните и могат да причинят анемия, загуба на тегло и отслабен имунитет. Ако вашият паун има въшки или акари, можете да ги третирате с утвърден препарат за домашни птици. Не забравяйте да прочетете напътствията за доза и време на лекуване.

Респираторни болести при пауните

 Заболявания при пауните

Пауните могат да получат респираторни болести като нюкасълска болест или шарка по птиците, които се популяризират бързо и не могат да бъдат лекувани, откакто заболяването се прояви. Други респираторни болести се демонстрират като подути очи или синуси. Ефектите от тези болести по пауните могат да бъдат облекчени с антибиотици, само че може в никакъв случай да не изчезнат изцяло. Поддържането на санитарните условия в жилищата на вашите пауни и предпазването им от заболели птици е отбрана против респираторни болести.

Глисти при пауните

Подобно на доста типове домашни птици, пауните са податливи на заразяване с глисти. Първите признаци могат да бъдат загуба на тегло, незаинтересованост и разрошени пера. Най-общо казано, птиците хващат глисти, когато търсят храна отвън кошарата. Тъй като пауните не понасят добре затвореността, евентуално е неизбежно в даден миг вашият паун да се болести с глисти. Използването на утвърдено за домашни птици обезпаразитяване би трябвало да оправи обстановката, когато това се случи.

Болест на младите пауни

 Пауни

Младите пауни са податливи на зараза, наречена кокцидиоза, която може да аргументи бърза гибел, до момента в който се появят признаците. Апатия, разрошени пера и кървава диария постоянно са първите признаци, които може да забележите. Медикаментозната храна за пауните ще съдържа малко количество от лекарството, което оказва помощ за попречване на кокцидиоза, само че няма да я предотврати изцяло. Поддържайте мястото, където нощуват пауните, изсъхнало и чисто като превантивна мярка.

Хистомониаза (черни точки) при пауна

Това евентуално съдбовно заболяване се предизвиква от амеба, която се придвижва от цекумния кръговиден червей Heterakis. Лекува се с антибиотици. Симптомите са незаинтересованост, тромавост, разрошени и неподдържани пера.

Липса на витамин А при пауните

Ниският витамин А в диетата може да повреди респираторните епителни кафези и да предразположи към заболяване. Това може да докара до инфекции на дихателните пътища с назален секрет и подути синуси. Освен бактериални инфекции, пауните са податливи както на микоплазма, по този начин и на хламидофилоза.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР