Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките

...
Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките
Коментари Харесай

Петър Ганев: Covid-19 ни вкара в дълбока рецесия

" Пътят напред и към растежа няма да пристигна от ограниченията на държавното управление или от съответни принадлежности. Той ще пристигна от смяната в частния бранш, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на цифровите услуги, което носи огромната динамичност. Това е развой, който върви отвън държавните институции. Те могат да се пробват да оказват помощ. " Този коментар направи пред БНР икономистът Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Днес ИПИ ще показа обичайното си годишно проучване на общественото и икономическото положение на областите в България - " Регионални профили 2020 ".

Три са главните направления в разбора на районните профили – по какъв начин стоят в навечерието на пандемията, ударът на рецесията и вероятността, посни Ганев в предаването " Преди всички ".

Област Велико Търново е рекордьор по претовареност – тя доближава съвсем 79%, в столицата процентът е 78 на 100. В множеството области са били изгубени двойно или тройно повече работни места още по време на първата вълна на затваряне предходната пролет, за разлика от декемврийската, означи Петър Ганев.

Индустрията и цифровите услуги на всички места бележат напредък, регистрират откривателите. Велико Търново, Габрово и Русе са области, които се подреждат незабавно след огромните София, Пловдив и Варна в напъните си да притеглят компании в цифровата сфера.

" Безспорно Covid-19 обърна траекторията – той ни вкара от възходяща траектория в криза и то в дълбока криза, от която надалеч не сме излезли, а най-вероятно през цялата тази година няма да излезем ", уточни икономистът.

Дългосрочната траектория на развиване на районите обаче съгласно ИПИ се резервира, акцентира Петър Ганев.

" В момента, в който има опция за отпушване на икономическата интензивност, вероятностите пред районите остават. В момента всички общини възнамеряват своите основни планове за 2021 – 2027 година. Навлизат доста европейски принадлежности, какъвто е Планът за възобновяване и резистентност, в който има много ориентирани пари към районите. "

В годината на коронакриза мъчно може да има бяла лястовица, съобщи още Петър Ганев. " Силните центрове са тези, които трансформират картата. Въпросът е какъв брой такива биха се появили, включително и на север и какъв брой такива биха разочаровали. Ето, Плевен е един от градовете измежду най-големите в страната, най-големият близо в посока северозапад, само че там трендовете не са толкоз позитивни, демографията също е доста отрицателна и не съумява да " тежи " на картата по метода, по който един Пловдив го прави на юг. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР