Пътуванията се промениха по много начини от началото на пандемията.

...
Пътуванията се промениха по много начини от началото на пандемията.
Коментари Харесай

Най-добрите села за екотуризъм в света

Пътуванията се трансформираха по доста способи от началото на пандемията. Една основна смяна към по-добро безспорно е възходът на селския туризъм. Докато преди нямахме самообладание за следващата отмора в някои от най-извесните градски дестинации по света, времето, което прекарахме затворени по време на пандемията, ни накара да мечтаем за повече местенца на открито и по-голямо успокоение и отмора. И съгласно CNN това към момента не се е трансформирало.
 Австралия, Индия, Тайван, Япония, Испания - местата, които да посетим през 2023 година (част втора)
Най-вълнуващите места за пътешестване през 2023 година (част втора)

Готови за нови завършения

Хората премислиха доста аспекти от живота си и обърнаха взор към извънградските региони. И тази наклонност се оказа устойчива във времето. Затова и Световната организация по туризъм  - агенция на Организация на обединените нации, фокусирана върху устойчивия туризъм, за повторно изготвя лист на " най-хубавите селски местоположения " в света.

Програмата има за цел да се бори с обезлюдяването на селските региони, да разпространява нововъведенията, инфраструктурата и вложенията и да понижи неравенството в районните приходи и развиване, като в същото време вкарва резистентен туризъм и понижава излъчванията и отпадъците. 
 Ракчи, Перу

Ракчи, Перу

Изборът на UNWTO е отклоняване от нормалните описи с най-инстаграмски места в пиковите туристически дестинации. Агенцията на Обединените народи избира участниците в своя лист на база на техния резистентен метод и устрема им да усилват притока на туристи, без това да значи разрушение на природата.

" Наградата е самопризнание за селски дестинации, които възприемат туризма като мотор на развиването и нови благоприятни условия за работни места и приходи, като в същото време резервират и разпространяват полезности и артикули, основани на общността. Инициативата отличава и селата за техния ангажимент към нововъведенията и устойчивостта във всичките му аспекти - стопански, обществени и екологични. Както и с фокус върху развиването на туризма в сходство с задачите за стабилно развиване ",  споделят в свое изказване от UNWTO.
 Най-опасните и най-безопасните страни по света за пътешестване през 2023 година
Най-опасните страни през 2023 година

Оценени по редица фактори

Общо 32 села по света от 136, препоръчани от 57 държави-членки на UNTWO, намират мястото си в този лист. Интересното е, че няма класиране. Вместо това дестинациите са изброени по азбучен ред по страни.
 Гуадалупе, Испания

Гуадалупе, Испания

На всяка държава е разрешено да показа до три села за разглеждане. Само Испания съумява да откри място в селекцията и с трите си, препоръчани села. Така Рупит, Алкесар и Гуадалупе заемат гордо своите места. Нейната съседка, Португалия, се класира с едно село  - Кастело Ново. Това е едно от 12-те исторически села, заобиколени от планинската верига Сера да Гардуня.

Австрия стартира листата с Цел ам Зее. Малък град от селски вид, който се намира на брега на спокойното езеро Цел, в сянката на Кицбюелските Алпи. Неговият брат, Ваграйн, който също влиза в селекцията, е дребен ски курорт покрай Залцбург.

Едно изключително забавно допълнение към листата е Чоке - екотуристическо село в планината Чоке, на около 322 км северозападно от столицата на Етиопия Адис Абеба. Земеделската общественост употребява слънчева сила, биогаз и екологично ръководство на отпадъците, работи по стабилно ръководство на земята и е въвела обективен търговски туризъм, където посетителите могат да купят локален мед, кафе, лечебни билки и бира като спомен от престоя си.

Ето по какъв начин наподобява и цялостният лист на 32-те най-хубави села за екотуризъм, спретнат по азбучен ред на страните:
Цел ам Зее, Австрия Ваграйн, Австрия Пукелдон, Чили Дажай, Китай Джинчу, Китай Чоачи, Колумбия Агуарико, Еквадор Ангочагуа, Еквадор Чоке, Етиопия Местия, Грузия Кфар Кама, Израел  Изола дел Джильо, Италия

Изола дел Джильо, Италия
Саурис Зара, Италия Изола дел Джильо, Италия Ум Кайс, Йордания Крийл, Мексико Ел Фуерте, Мексико Ксар Елкхорбат, Мароко Мулай Бузерктун, Мароко Ламас, Перу Ракчи, Перу Кастело Ново, Португалия Паьонгса-ри, Република Корея  Расинари, Румъния

Расинари, Румъния
Расинари, Румъния Старият град АлУла, Саудитска Арабия Бохин, Словения Рупит, Испания Алкесар, Испания Гуадалупе, Испания Муртен, Швейцария Андермат, Швейцария Бирги, Турция Тай Хай, Виетнам
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР