Пътуването до нова, непозната страна си е значително преживяване в

...
Пътуването до нова, непозната страна си е значително преживяване в
Коментари Харесай

На екскурзия в чужбина? По-добре с подготовка

Пътуването до нова, непозната страна си е доста прекарване в живота на средностатистическия човек. Вълнението е несъмнено, макар актуалния бърз и наличен превоз, който прави нещата доста по-лесни. Няма значение, че светът се е трансформирал в едно огромно село поради връзките, които съкратяват всяко разстояние. Но да идеш на друго място и там - око да види, ръка да пипне, а носът да помирише по какъв начин ухае, постоянно ще си остане значимо персонално прекарване. И още по какъв начин! Освен в случай че човек не е водач, стюардеса или външен министър плюс още няколко специалности.

Как можеш да направиш своето пътешестване в чужбина още по-стойностно, да го наситиш с повече усещания, да извлечеш оптималното от него? Не заминавай неопитен, не разчитай на екскурзовода, в случай че пътуването е проведено през туристическа организация. А в случай че даже не е планувана такава фигура – не си коства да си останеш единствено на равнището шопинг-турист. Големите търговски вериги са завладяли Европа че и отвъд, та неведнъж може да донесеш подарък от стотици километри, който се предлага в прилежащия магазин. А и материалното остарява, изхабява се и най-после става за боклука. Споменът от претърпяното е постоянно с теб.

Предварително прочети повече за историята на страната, която ще посещаваш. Добре е да знаеш повече за забележителностите, които ще видиш онлайн. Така няма да изпаднеш в обстановката да гледаш нещо, само че да не знаеш в какво се състои неговата полезност. Ще можеш самичък да посетиш по-малко известен, само че забавен музей, в който екскурзоводът няма да заведе групата, като да вземем за пример някой знаменит аквариум или музей на …музикалните принадлежности, да вземем за пример.

Предварително направи виртуална разходка с google map. Когато отидеш на място, ще е напълно друго, само че по този начин ще удължиш удоволствието от пътуването, като го предвкусваш по-дълго.

Ако имаш задоволително време - и няколко месеца стигат, започни да учиш локалния език. Езикът е още един метод да опознаеш хората, които го приказват. Използвай го. Разбира се, няма да успееш да го проговориш, само че колкото толкоз – ще почувстваш по-близък духа на страната, а и ще можеш минимално да се оправяш в хотела или в магазина.

Проучи авансово локалната кухня, наименованието на тамошните специалитети. Храната е и метод на другарство, обвързвана е с локални особености, климата и средата. Какво е Германия без вурстче и характерния за нас блудкав усет на тамошното кисело зеле. Или Средиземноморието без морските блага, Испания без сорбеса – локалната бира или сангрия – виното с лед и плодове. Какво е Белгия без шоколадите или Румъния без прословутата мамалига. Когато се завърнеш от пътешествието, ще откриеш известна разлика сред това, което написа по книгите и в интернет от една страна и личните си усещания от друга, само че ще можеш да сравняваш. Например, че румънски кебапчета като се изключи че носят друго име, само че са с чесън и са по-големи, че в Турция пият доста повече мощен чай, в сравнение с кафе, а арабските дюнери са завладяли цяла Европа.

Проучи какво е особено за локалната просвета, с цел да успееш на място да се запознаеш с тази местна специфичност. Или си набележи локална атракция, която не трябва да пропуснеш за нищо на света. Това може да е Моцартов концерт в замъка Шонбрун, в случай че си във Виена, разходка с корабче по река Шпрее в Берлин, някое огнено фламенко, карнавалът във Венеция или неповторимите брюкселски дантели.

Идеята е всячески си да извлечеш максимума от своето странствуване. С всички сетива да получиш повече, в сравнение с предлага общоприетият туристически маршрут. Затова при всяка опция отклони се от групата, разноски се по здрач по огромните шумни булеварди или дребни средновековни улички, поскитай в ранно утро из пазарите – там, а не в моловете е достоверния дух на страната. За да почувстваш с вътрешното си око духа на този по-различен свят. Вглеждай се в лицата на хората, вслушай се в звученето на локалната тирада. А най-после, напълно травиално си отнеси вкъщи дежурното малко сувенирче, което да ти припомня – за всичко, само че най-много за страстта. Подреди фотосите в клипче, което да показваш на приятелите. А в случай че твоят метод на изложение са не облиците, а думите – напиши за всичко, по този начин както си го почувствал. Не толкоз за възможната читателска аудитория, а за себе си.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР