Пътуването до желани далечни дестинации невинаги е лесно и евтино,

...
Пътуването до желани далечни дестинации невинаги е лесно и евтино,
Коментари Харесай

Какво е skiplagging - хакът за по-евтини пътувания, който ядоса авиокомпаниите

Пътуването до мечтани далечни дестинации не всеки път е елементарно и на ниска цена, само че обществените мрежи родиха нова хитрост, с която от ден на ден пътуващи икономисват разноски, като просто " пропуснат престоя ".

Стратегията е известна с термина skiplagging (в превод: пропусни престоя) и работи по следния метод: пасажерите резервиват самолетен билет за дълъг полет с прехвърляне, градът на междинното кацане обаче е в действителност плануваната от тях дестинация и след това те се отхвърлят да довършат целия плануван курс на пътуването.

Оказва се, че по този начин те могат да спестят пари до стотици долари. Причината, заради която толкоз доста хора употребяват този хак, е, че за някои дестинации е по-евтино да се резервира полет с междинно кацане, в сравнение с пряк подобен.

Британският вестник " Independent " дава образец. Директен полет от Ню Йорк до Орландо може да коства към 250 $, само че доста по-изгодно е, в случай че се резервира пътешестване от Ню Йорк до Далас с междинно кацане в Орландо - тази цена коства единствено 130 $. Така, когато пасажерът дойде в Орландо той просто ще остане там.

Всъщност трендът придобива все по-голяма известност, като даже към този момент се предлага като туристическа услуга. Специален уебсайт, отдаден на така наречен skiplagging, дава предложения на своите клиенти за " пропуски в ценообразуването на самолетните билети " и им оказва помощ да спестят.

Подобни оферти обаче се отнасят за съответни дестинации и изискват извънредно огромна подготовка и изследване. Въпреки че тази тактика наподобява от огромна изгода за финансите на пътуващите, самолетните компании я ненавиждат и въобще не са удовлетворени.

В меморандум до чиновниците си от януари 2021 година самолетната компания American Airlines разгласи, че се бори с тази процедура и вкарва нови принадлежности, с които да алармира на организациите за евентуални резервации вид skiplagging.

" Винаги сме били срещу този вид практики за резервации ", споделя тогава компанията.

През 2014 година United Airlines и уебсайтът за пътувания Orbitz завеждат даже дело против основния изпълнителен шеф на профилирания уебсайт за skiplagging предложения. Те го упрекват в " нелоялна конкуренция " и " лъжливо държание ", като настояват, че поради услугите му двете компании са пропуснали доходи от близо 75 хиляди $. Делото е заведено в Илинойс, само че е отхвърлено, защото съдът е отвън компетентността на съда там.

Някои подхващат и по-драстични ограничения. Преди години Lufthansa съди пасажер, който не се е качил на последния стадий от пътуването си, за който е имал изваден билет. Използвайки тактиката за " skiplagging ", пасажерът си купил двупосочен билет за бизнес класа от Осло през Франкфурт до Сиатъл за към 600 английски паунда, само че по този начин и не доближава крайната си точка.

Немската самолетна компания твърди, че в този случай пътуването е трябвало да коства на клиента 2769 английски паунда и изиска от него да заплати разликата сред тази цена и платения от него билет. Съдебното дело обаче беше решено в интерес на пасажера.

Макар че хакът наподобява като елементарен метод за по-бюджетно пътешестване, той крие доста опасности, защото през последните години самолетните компании са лимитирали тази процедура. NerdWallet оповестява, че пътуващите по този метод могат да бъдат изправени пред последици, като да вземем за пример да изгубят точки за лоялни клиенти или да бъдат накарани да платят последния стадий от пътуването си.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР