Пациентите с високо кръвно налягане, аритмия и други сърдечно-съдови заболявания

...
Пациентите с високо кръвно налягане, аритмия и други сърдечно-съдови заболявания
Коментари Харесай

Лекарствата за високо кръвно и сърце стават безплатни за пациентите

Пациентите с високо кръвно налягане, аритмия и други сърдечно-съдови болести ще получават безвъзмездни медикаменти. От 1 април 56 медикамента за сърдечни болести ще се поемат напълно от НЗОК. Това стана ясно от думите на премиера в оставка Николай Денков преди постоянното съвещание на кабинета.

" Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа ", уточни Денков.

Сърдечно-съдовите болести са съществена причина за висока смъртност в България. Около 600 000 души одобряват лекарства за високо кръвно и болно сърце.

„ Днес желая да поздравя всички вас, изключително Министерството на финансите, за една сполучлива борба в името на българските жители. Знаете, че до момента те (хората със сърдечно-съдови заболявания) доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от цената на медикаментите си. За 25 години битие на здравната каса нито едно държавно управление не откри запаси и воля да обезпечи гратис лекуване на тези пациенти, макар че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха постоянно хапчетата, тъй като не можеха да си го разрешат “, уточни Денков.

Министър-председателят в оставка обърна внимание и на обществения резултат от обезпечения достъп до безвъзмездни лекарства.

“За българите с ниски приходи спестените средства ще са опция да си купят по-качествена, здравословна храна, да си купят билети за спектакъл, кино, концерт. В дълготраен проект това е мярка и против демографскатакриза, тъй като навременното и постоянно лекуване ще понижи високата смъртност от сърдечно-съдови болести ", сподели още министър председателят в оставка.

На съвещанието през днешния ден държавното управление ще реши и дефинитивно за премахването на таксите за образование на студентите и докторантите държавна поръчка още през тази академична година. От мярката ще се възползват 127 хиляди души.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР