Пациентите с трудно заздравяващи рани нарастват лавинообразно в последно време.

...
Пациентите с трудно заздравяващи рани нарастват лавинообразно в последно време.
Коментари Харесай

Нарастват случаите на хора с трудно заздравяващи рани

Пациентите с мъчно заздравяващи рани нарастват лавинообразно напоследък. Това съобщи пред за Радио " Фокус " – Пловдив доктор Веселина Кабакчиева, хирург в Център за лекуване на хронични рани в града. Според нея, случаите се усилват, тъй като болните не организират модерно лекуване, не търсят съвещания със експерт и разчитат, че ще се оправят с йодасепт и кислородна вода. Много от пациентите не си дават въобще сметка, че мъчно зарастващите язви са много рискови, изключително когато са вследствие на диабет и могат да доведат даже до ампутация на крайниците.
За хронични рани се приказва, когато язвите са с отминалост повече от 2 месеца. Те могат да бъдат породени от съдова непълнота, от диабет, от залежаване и обездвижване – декубитални, или като затруднения след оперативни интервенции.
" Засегнати от тях са мъже и дами след 60-годишна възраст и в множеството случаи с неприятен надзор върху захарната болест ", уточни доктор Кабакчиева. Тя уточни, че след обзор лекарите вземат решение съгласно сложността на случая какво лекуване да назначат. На пациента се вършат кръвни и микробиологични проучвания, с цел да се откри повода, довела до мъчно зарастващата рана. Най-често това е венозен застой. С помощта на разнообразни експерти се лекува първичното заболяване – кардиолози, ендокринолози, съдови хирурзи. След това се отстранява инфектираната тъкан, овладява се възпалението, овлажнява се и се покрива с разнообразни мехлеми, употребяват се и спрейове. В взаимозависимост от стадия на лекуването се слага избран тип модерна превръзка – хидроколоидни, калциево-алгинатни, сребърни, с водорасли, с мед, хемоглобинови, компресивни.
" Пациенти, за които е уместно, се включват и на уред за вакуум терапия, посредством който по специфична технология се изтеглят секретите от раната. Той подтиква кръвообръщението и форсира образуването на нови кръвоносни съдове, нови кафези, резултатът е забележим за няколко дни ", изясни доктор Кабакчиева. Тя акцентира, че лекуването с апарата не е мъчително, а на пациентите не се постанова да лежат от самото начало – могат да се придвижват сами в болничната стая. За пълноценното възобновяване обаче е належащо прецизно да съблюдават лечебния болничен режим.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР