Пациентите с онкологични заболявания доплащат близо 1 500 лева, за

...
Пациентите с онкологични заболявания доплащат близо 1 500 лева, за
Коментари Харесай

Тъжна равносметка: Пациентите с рак доплащат близо 1 500 лв. за медицинска грижа

Пациентите с онкологични болести доплащат близо 1 500 лв., с цел да получат здравна грижа. Това демонстрира проучване на „ Индекс на лечебните заведения ”, съгласно което на съвсем 70% от пациентите се постанова да вадят от джоба си за другояче „ безплатното ” си лекуване.

Макар че страната отделя повече пари през последните години за пациентите с онкологични болести, става известно – лекуването им остава скъпо и неизбежно предизвикателство. Според изследването, направено при започване на тази година, доплащане се постанова съвсем постоянно. Основно за интервенция и избор на екип, където пациентите би трябвало да отделят най-малко 1 700 лв., а за спомагателни проучвания – над 400 лева

На фона тежката си диагноза и битката да спасят здравето си, за пациентите с онкологични болести все по този начин непреодолимо предизвикателство остава доплащането - за избор на екип при интервенция, за консумативи, биопсия, медикаменти или болничен престой.

„ Средната сума, която доплащат, е 1 495 лева и може би по-притеснителното е, че 26% от респондентите споделиха, че това е затруднило достъпа им до медицински услуги ”, съобщи пред Нова тв Юлиана Гальонова от „ Индекс на лечебните заведения ”.

Има и такива, на които се е наложило да отделят даже доста повече. „ Абсолютно никакъв надзор, заради което творчеството се шири, парите в опазването на здравето в никакъв случай няма да са задоволителни. Въпросът е с увеличението на средствата получаваме ли по-адекватна помощ. Виждаме, че това не се случва ”, уточни доктор Мими Виткова от Асоциацията на лицензираните сдруженията за непринудено здравно обезпечаване (АЛДДЗО).

Изправени до стената, за онкоболните няма опция. Освен да доплащат. „ Пример с една пациентка с капрцином на гърдата. Най-накрая тя агонизира и ѝ трябват палеативни грижи, психоонколог, само че няма подобен България. Няма проведено и заплатено особено хранене. На всички тези стадии, които са строго регламентирани, неизбежни, веригата се къса и несъмнено, пациентът би трябвало да ги заплати или умира ”, акцентира доцент Димитър Калев от Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ).

Основното финансиране за диагностика и лекуване на онкозаболяванията у нас идва от Здравната каса. През предходната година са заделени близо милиард и половина повече средства, припомнят създателите на проучването.

„ В същото време България парадоксално е единствената страна в Европейски Съюз, в която следим възходяща смъртност от онкологични болести. 5-годишната преживяемост продължава да е под междинните европейски равнища. Ние наказваме най-уязвимите в тази система, което значи, че няма по какъв начин да се мине без публичен напън и политическа воля ", съобщи Първан Симеонов от „ Индекс на лечебните заведения ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР