Пациенти в напреднала фаза на болст на Паркинсон ще получават

...
Пациенти в напреднала фаза на болст на Паркинсон ще получават
Коментари Харесай

НЗОК вече покрива мозъчните пейсмейкъри на болните от Паркинсон

Пациенти в напреднала фаза на болст на Паркинсон ще получават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по този начин наречените мозъчни пейсмейкъри или устройства за дълбока мозъчна стимулация. Това стана ясно по време на конференция в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

Неврохирургът доцент Красимир Минкин изясни, че реимбурсирането на тези произведения е дълго чакан триумф, защото в продължение на 6 години болничното заведение е водила договаряния с НЗОК. Един подобен уред коства на пациентите към 40 000 лв., като и батериите за него са почти на същата цена.

По този метод пациентите могат да получават всички одобрени способи за лекуване, утвърди доцент Минкин.

Шест пациенти сега чакат за промяна на батериите на закупените от тях мозъчни пейсмейкъри. Класическите акумулатори изискват промяна и устоят до 4 години, а модерните, които в този момент навлизат, устоят към 2 седмици до месец и се зареждат през кожата на болния.

Критериите за утвърждение на пациенти са по европейски стандарт - те би трябвало да са на възраст под 75 години, да са в положително когнитивно положение, да нямат тежки и психиатрични болести, да дават отговор на проби, които се организират в болничното заведение.

Не е само диагнозата Паркинсон задоволително изискване за имплантиране на пейсмейкър, изясни доцент Минкин.

Член на неговия екип е и доктор Калоян Габровски, съгласно който резултатите при 32-мата пациенти, които са получили пейсмейкър, са се подобрили доста и не се следят затруднения.

Това е една високо ефикасна и нискорискова намеса, въпреки и мощно софтуерна , счита доктор Габровски.
 13 хиляди болните от Паркинсон у нас, 10 % - в тежък етап
13 хиляди болните от Паркинсон у нас, 10 % - в тежък етап

През април в 6 града ще има безвъзмездни прегледи за хора с Паркинсон

Според приблизителни данни към 17 000 души у нас страдат от Паркинсон . Не всички обаче дават отговор на заложените критерии, а и лимитът на НЗОК е към 40 души годишно, добави доцент Минкин.

Дали пациентите ще се повлияят от интервенцията, зависи от проучванията. Положението на електрода или задачата могат да бъдат изменени, като всекидневно самото устройство се започва две или три седмици след интервенцията, сподели още той. След като има реимбурсиране и се образоват нови специализанти, това е триумф, който остава обикновен, изрази мнение доцент Минкин.

Бяхме принудени да изпращаме пациенти в чужбина за промяна на акумулатори и НЗОК трябваше да заплаща два пъти повече за нещо, което не може да се извърши в България. По 1-2 пациенти седмично могат да бъдат оперирани от екипа на експерта.

Няма никакъв проблем да се впишем в условията, само че НЗОК би трябвало да има нужния потенциал да покрие нужните средства, разяснява неврологът.

По думите му огромна част от лекуването обгръща с изключение на имплантацията и следене , като е належащо постигането на равновесие сред медикаментите и електричеството. В момента следва 8 пациенти да бъдат изследвани в болничното заведение, преди да преминат към интервенция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР