Пациенти с ревматични заболявания сигнализираха Българския лекарски съюз и омбудсмана

...
Пациенти с ревматични заболявания сигнализираха Българския лекарски съюз и омбудсмана
Коментари Харесай

Пациенти с ревматични заболявания алармираха за затруднен достъп до лечение

Пациенти с ревматични болести алармираха Българския лекарски съюз и омбудсмана Диана Ковачева за своите проблеми. На среща с управлението на БЛС през вчерашния ден от Асоциацията на пациенти с автоимунни болести (АПАЗ) и Организацията на пациентите с ревматологични болести в България (ОПРЗБ) показаха, че с цел да получат медикаментите си, пациентите са подложени на финансова, трудова, териториална и здравна дискриминация.

Единствено при пациентите с ревматични болести, получаващи терапия по протокол IC, се изисква персонално явяване на пациента пред Експертна лекарска комисия. Така да вземем за пример, тази стъпка е отстранена за пациентите с кардиологични и ендокринологични болести.

Според в този момент настоящите условия за разпределяне на скъпоструваща терапия за ревматичните болести са нужни повече от 8 месеца от назначение на лечението от лекуващи ревматолог досега, в който пациентът получи лекарството си от аптеката.

Организациите обясниха, че от години безрезултатно търсят разговор с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Пациентите упорстват за разширение обсега на лекарите, които могат да предписват терапия, отпадане на потребността от физическо явяване пред Експертна лекарска комисия за издаване на протокол и изваждане на амбулаторна процедура 42 в извънболничната помощ.

От своя страна от БЛС заявяват, че поддържат напъните на двете организации в желанието им да облекчат оптимално пътя на пациентите до приемането на терапия.

„ Вие защитавате ползите на над 100 000 български жители с ревматични болести, които са хронични, доживотни и в случай че не се лекуват съответно, могат да доведат до трайна инвалидизация “, означават в свое писмо до пациентите от съсловната организация.

„ За страдание, ние, лекарите, също се сблъскваме с сходно чиновническо отношение в ежедневната си работа и поносим наказания до момента в който се опитваме да сме от изгода за пациентите си. Липсата на пълностоен разговор с НЗОК е проблем, който разбираме в неговата цялост и който в последната година изпитваме на гърба си. В тази връзка сме наясно с казуса, който поставяте, и бихме ви подкрепили в опитите на неговото решение “, се споделя още в писмото на ръководителя на БЛС доктор Маджаров.

Лекарите твърдят, че съсловната организация ще поддържа напъните на АПАЗ и ОПРЗБ за усъвършенстване на разговора със здравните институции и усъвършенстване на пътя на пациентите до терапия.

Омбудсманът Диана Ковачева от своя страна реагира, като изпрати рекомендация до служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев, шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев и до ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, в която настоява  да се подсигурява правото на пациентите с ревматични болести на навременен достъп до лекуване.

Диана Ковачева отбелязва, че в писмото си до омбудсмана пациентите дефинират отношението към тях, „ най-много от страна на НЗОК “, като „ бездушно, административно и дискриминационно “. Тя обръща внимание, че в жалбата си до нея АПАЗ и ОПРЗБ в детайли излагат проблемите, които пациентите с ревматични болести срещат по отношение на тяхното лекуване, и декларира: „ Във връзка с изложеното, със угриженост за правата на жителите и на съображение предоставените ми от Закона за омбудсмана пълномощия, се обръщам към Вас с настойчива рекомендация за разглеждане на поставените проблеми и отправените в тази връзка оферти. Очаквам да бъдат разисквани опциите и открито решение, с което да се подсигурява правото на пациентите с ревматични болести на своевременния достъп до лекуване, като бъдат преодолени посочените усложнения и предпоставки за нарушени техни права в хода на процедурата “, упорства омбудсманът.

В умозаключение Ковачева предлага реализирането на градивен разговор и срещи с представители на АПАЗ и ОПРЗБ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР