Пациенти с напреднала болест на Паркинсон ще доплащат по 6000

...
Пациенти с напреднала болест на Паркинсон ще доплащат по 6000
Коментари Харесай

Пациенти с напреднал Паркинсон трябва да доплащат по 6000 лева за консуматив

Пациенти с напреднала болест на Паркинсон ще доплащат по 6000 лв. за консуматива, който се употребява при лекуване по модерния способ на дълбока мозъчна стимулация. От 1 януари Здравната каса не заплаща цялата стойност на устройството, защото производителите са повишили цената му, оповестяват от неправителствената организация " Институт за здравно обучение ".

Поставянето на устройство за дълбока мозъчна стимулация се заплащаше изцяло от Здравната каса от средата на 2019 година. Методът се ползва в университетската болница " Св. Иван Рилски ", задачата е да замести медикаментите за надзор върху заболяването на Паркинсон, защото в напреднал етап стопират да работят. Цената на импланта е към 40 000 лв..

С сложено преди 5 години гратис устройство е 69-годишната Евда Кръстева. Сега е нужна промяна на изтощената батерия, изясни нейната щерка Мария Кръстева.  

" Фактически устройството не работи н момента и тя се усеща все едно е без устройство от няколко месеца и сме в развой на очакване. За самата батерия има доплащане 6000 лева, което от 1 януари 2024 година не се покрива, за жалост, от НЗОК ", разяснява Кръстева пред БНР.

От болничното заведение са възразили против решението на Здравната каса да не се покрива цялостната цена на импланта. Очаква се позицията на публичния фонд.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР