Пациенти и техните близки организираха протест пред парламента под надслов

...
Пациенти и техните близки организираха протест пред парламента под надслов
Коментари Харесай

След настояване на Корнелия Нинова от ГЕРБ са готови да отменят мораториума за лекарствата

Пациенти и техните близки проведоха митинг пред Народното събрание под надпис " НЕ! на Мораториума върху медикаментите и новите лечения! "

© Анелия Николова Още по тематиката
Какво съставляват лекарствените молекули и по какъв начин се прави оценка резултатът от медикаментите

Въпроси и отговори за медикаментите, обхванати от мораториума, и по какъв начин да не се стига до отнемане на пациенти от терапия
18 дек 2017
Нови медикаменти ще има, само че постепенно и субективно

Мораториумът на касата не пада, а здравното министерство ще изписва лекарства за 8600 заболели за 40 млн. лева
17 дек 2017
Молекула против автоголове няма

Премиерът Борисов ще " преразгледа " решението на Народното събрание за мораториум върху новите медикаменти, гласувано два пъти
15 дек 2017 " От парламентарната група на ГЕРБ ще предложим на утрешния председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарната зала анулация на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предлагането само при постигането на цялостен политически консенсус от всички парламентарни групи и ръководителите им. "

Това е записано в позиция, публикувана от името на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във вторник вечерта. По-рано същия ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обади на премиера Бойко Борисов с предложение за незабавна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 година Тя изиска да се анулира параграф 6 от него, който постанова мораториум върху финансирането на новаторски медикаменти за тежко заболели пациенти, или така наречен молекули. Гласуването му мина под знака на митинги на пациенти, а президентът Румен Радев даже върна текста за ново разглеждане, само че ветото му беше преодоляно. Заради публичния отзив Борисов се намеси, само че с половинчато решение - комисия в Министерството на здравеопазването да взема решение за всеки съответен случай нуждата от новаторско лекуване поотделно.

Във вторник обаче Нинова опита ексцентричния ход. Тя сподели, че решението било взето на съвещание на управлението на Българска социалистическа партия и от името на пациентска организация. Според болните, които се тормозят да не останат без лекуване от началото на 2018 година, не е ясно по кое време ще бъде образувана новата комисия, а в случай че тя се събира веднъж седмично, ще би трябвало да преглежда 170 самостоятелни случая. Намерението на социалистите да пратят текста в Конституционния съд също не подсигурява бърз излаз от обстановката. Затова депутатите от Българска социалистическа партия започнаха да събират подписи под предлагането за актуализация на бюджета на НЗОК. Така би се избегнала по-дългата процедура с гласоподаване на Министерския съвет.

В телефонния диалог Борисов заречен на Нинова да намерения, а по-късно с нея се свързал Цветанов. Той обяснил, че до края на деня ще заседава парламентарната група на ГЕРБ, като окончателното решение ще се вземе на председателски съвет в Народното събрание в сряда. От публикуваната по-късно от негово име позиция се схваща, че той е разговарял с ръководителите на останалите депутатски групи, с министрите на опазването на здравето и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. " По време на диалозите стана ясно, че министърът на опазването на здравето към този момент е подготвен с всички заповеди за основаването на 6 комисии, както и с Правилник за изискванията и реда за работата на комисиите за систематизиране на скъпоструващите медикаменти. По този метод към този момент е основана цялата нормативна среда за работата на комисиите надалеч преди края на годината ", отбелязва експедитивността на ръководещите Цветанов.

Въпреки това, с цел да няма нечиста сделка със ориста на онкоболните, от ГЕРБ са подготвени да разискват анулация на мораториума върху новаторските медикаменти. Ако са поредни, против възбраната би трябвало да са и представителите на Движение за права и свободи, които дружно с Българска социалистическа партия пробваха да отхвърлят текста още при гласуването в пленарната зала.

Мораториумът би икономисал 25 до 40 млн. лева от бюджета на НЗОК, който за 2018 година е 3.8 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР