Пациент на 64 г. с остра дисекация (разкъсване на стената),

...
Пациент на 64 г. с остра дисекация (разкъсване на стената),
Коментари Харесай

Хибриден метод на дебранчинг върна към живота пациент с критична аортна дисекация в ‚Сърце и мозък‘

Пациент на 64 година с остра дисекация (разкъсване на стената), ангажираща дисталната аортна дъга и десцендентната аорта е признат по неотложност в ‚Сърце и Мозък‘ Бургас.

 

Сформираният Heart team в състав - доцент доктор Владимир Корновски, шеф на клиниката по кардиохирургия, доктор Пламен Пенчев, шеф на инвазивна кардиология и доктор Цветан Градинаров, шеф на кардио реанимация взима решение, че пациентът е показан за хибридна процедура – дебранчинг на дъгата на аортата и TEVAR в незабавен порядък.

 

По време на процедурата доцент доктор Владимир Корновски прави поредно дебранчинг и реимплантиране на основните съдове на аортната дъга. В хода на интервенцията е вграден и камерен електрод за краткотрайна кардиостимулация. След сполучливото дебранчиране на съдовете, доктор Пламен Пенчев реализира TEVAR, при който вкарва аортна протеза през периферна артерия. Контролната ангиография демонстрира добър кръвоток през дебранчираните артерии и чудесно действие на протезата. След къс болничен престой пациентът е изписан.

 

Острата аортна дисекация е животозастрашаващо положение, а лекуването при засягане на аортната дъга остава предизвикателство. Конвенционалният метод включва интервенция благодарение на ЕКК и хипотермичен сърдечен арест, само че екипната работа на експерти от разнообразни звена разрешава намирането на ексцентрични решения. Екипът от лекари - специалисти в разнообразни посоки в сърдечносъдовите болести на високотехнологичния болничен комплекс,Сърце и Мозък’ е издирван от пациенти от страната и чужбина.

 

" Подобен комплициран и сложен случай е предизвикателство. Щастлив съм, че в,Сърце и Мозък’ изградихме сърдечен отбор, който се утвърди във времето и сполучливо позволява медицински проблеми. Този мултидисциплинарен екип се състои от блестящи експерти – всеки  в своята съответна сфера. Изпитваме голямо задоволство всякога, когато върнем към живота пациент в сходно несъвместимо с живота положение. “ – разяснява доцент доктор Владимир Корновски,  шеф на клиниката по кардиохирургия и медицински шеф на ‚Сърце и Мозък‘ Бургас.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР