Патриотите и социалното министерство вчера излязоха с противоположни идеи как

...
Патриотите и социалното министерство вчера излязоха с противоположни идеи как
Коментари Харесай

Популизмът и некомпетентността на патриотите са заплаха за живота на хората с увреждания

Патриотите и общественото министерство през вчерашния ден излязоха с противоположни хрумвания по какъв начин да се запушат пробойните в инвалидните пенсии. Коалиционният сътрудник на ГЕРБ желае да прати всички хора с увреждания на нова здравна експертиза в идващите към 2 година Социалното министерство пък желае по-тежка процедура на оценка - всеки да минава първо през здравна комисия за увреждането, а по-късно - през комисия към Национален осигурителен институт, която да реши работоспособността, написа в.Сега.

Патриотите изложиха концепциите си на среща с организации на хора с увреждания. "Хората с увреждания са към 1 млн. и се разделят на две огромни групи. Около 450 хиляди са тези сред 18 и 60 година, те имат ТЕЛК-ови решения в работоспособна възраст. Още към половин милион имат интеграционни добавки за хора, пенсионирани по възраст. През годините тази цифра се е нараснала повече, в сравнение с са възможните хора с увреждания. Трябва да има проверка и този обществен запас да се изразходва за хората, които имат потребност ", разяснява депутатът от "Обединени патриоти " Калин Поповски. Той и сътрудниците му обаче се съгласиха с две възражения на организациите - че не би трябвало хора с доживотно увреждане, например ампутирана ръка, да се разкарват за нови експертизи, и не е редно да има две комисии.

Разделянето на комисиите е записано в идея за промяната на ТЕЛК, импортирана в Народното събрание от обществения министър Бисер Петков. От нея излиза наяве, че промяната, от която кабинетът счита да спести милиони за нарастване на всички пенсии, ще влезе в действие най-рано през 2020 година Догодина общественото министерство планува да прави законодателните промени, а през 2019 година да построи потенциала на новата комисия по оценка на работоспособността, която ще проработи към Национален осигурителен институт. Записаното в концепцията не се разграничава прекомерно от концепциите на втория кабинет на Борисов, призна Петков. Концепцията също така не дава отговор на най-важния за хората с увреждания въпрос - допустимо ли ще е приемането на инвалидна пенсия дружно със заплата, когато човек може да работи. В нея не се планува проверка на всички ТЕЛК, както желаят патриотите.

Според представени в концепцията данни от 2001 година до края на 2015 година броят на хората с увреждане над 16 година е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 година с увреждане са 45 хиляди Разходите за инвалидни пенсии от 2000 година до 2016 година са нарастнали съвсем седем пъти - от 244 млн. лева на 1.7 милиарда лева за предходната година. Съществен дял от тези разноски са за обществени пенсии за неработоспособност, които не са свързани с застрахователен принос на хората. В концепцията се признава, че доста българи в работоспособна възраст търсят опция за ранно пенсиониране посредством инвалидна пенсия поради положението на пазара на труда, опазването на здравето, образованието. Посочват се обаче и други тревожни трендове, водещи до увеличението на тази група хора - застаряващото население и увеличението на социалнозначимите болести.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР