Патриотичните плакати, които призовават жените за помощ по време на

...
Патриотичните плакати, които призовават жените за помощ по време на
Коментари Харесай

Как жените са били изобразявани по време на Втората световна война

Патриотичните плакати, които приканват дамите за помощ по време на Втората международна война, водят до това, че хиляди дами се записват непринудено в армията или избират да работят на позиции, които обичайно се заемат от мъже.

Как са изобразявани дамите по време на Втората международна война?

Като съзнателни работнички, отдадени на идеята и страната си. Американски плакати от 40-те години на предишния век са приканвали американските дами да вземат присъединяване във войната или да заемат позиции, които ще оказват помощ на мъжете им да се приберат по-бързо от бойното поле. Как? Като подкрепят стопанската система.

"За положителното на страната си през днешния ден - за положителното на себе си на следващия ден "

Това е гласял един от известните плакати за набиране на военнослужещи от въоръжените сили на Съединени американски щати от средата на 40-те години на предишния век. На него били изобразени четири дами в разнообразни униформи - морски пехотинци, дами, признати за доброволна работа в изключителни обстановки (WAVES), дами от армейския корпус (WAC) и дами от бреговата защита (SPARS)).

Момиче с обсипано със звезди сърце ли си?

Плакат за набиране на личен състав на Женския армейски корпус (WAC) от 1940 година, който изобразява жена в униформа на фона на американското знаме.

Униформи

На плакатите от военно време, постоянно можем да забележим дами с разнообразни униформи. Те са изобразявани като бойци положителни тъкмо толкоз колкото и мъжете. Те са имали собствен корпус и постоянно типът им на плакатите е бодър и ухилен – симптом, че са щастливи от обстоятелството, че ситуацията им в обществото може да бъде равно с това на мъжете. Така ли е било обаче?

Набирането на дами за военна работа от друг вид било най-вече на непринуден принцип. Затова и плакатите ги показвали като ведри и спокойни дами.

Съпругата

Другата роля на дамите, която можем да открием на подобен вид свидетелства от времето на Втората международна война, е на подкрепящи и любящи съпруги, които чакат или се радват на идването на мъжете си.

Идеята на тези плакати също е за набиране на личен състав за разнообразни доброволчески организации – за спешна работа, за пехота.

Работничката

С времето и с напредването на войната, работната ръка в разнообразни индустриални цехове намаляла, по тази причина фирмите почнали да имат потребност от дамите и за тежък физически труд.

Тогава се появили плакати на дами с бормашини и в разнообразни цехове, призоваващи ги да премислят мястото си в обществото като цяло.

Със сигурност към дамите по времето на Втората международна война е имало огромни упования, които те са съумели да покрият значително, а резултатът от това можем да следим и в днешното модерно общество.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР