Патриарх Неофит посрещна мощите на св. Евтимий - патриарх Търновски.

...
Патриарх Неофит посрещна мощите на св. Евтимий - патриарх Търновски.
Коментари Харесай

Патриархът посрещна частица от мощите на св. Евтимий

Патриарх Неофит посрещна мощите на св. Евтимий - патриарх Търновски.

Светинята беше предадена от Величкия свещеник Сионий - свещеник на Бачковския и на Троянския манастир, вътре в храма " Св. великомъченица Марина ".

Мощите на последния български патриарх преди рухването на България под османско иго (14-и век) са изложени за поклонение в храма до 14:00 ч. през днешния ден. Вече има огромна опашка от вярващи пред храма, както и на площад " Св. Неделя ", пристигнали да се поклонят пред светинята.

По решение на Светия синод чинът на Прославлението на светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, ще се състои на 22 октомври в Бачковския манастир. Началото на архиерейската света литургия е от 9:30 ч.

Според предания мощите са били съхранявани в Бачковския манастир от самото начало на турското иго, само че в този момент ще бъдат публично изложени за поклонение. Смята се, че в края на 1905 г.  при разкопки в притвора на съборния храм на Бачковската света обител са били открити гробът и мощите на патриарх Евтимий. Имало е обаче и подозрения обаче за тяхната достоверност, съобщи през днешния ден.бг.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР