Патриарх Неофит отправи днес обръщение към българите за Третата неделя

...
Патриарх Неофит отправи днес обръщение към българите за Третата неделя
Коментари Харесай

Патриарх Неофит отправи обръщение за Третата неделя на Великия пост

Патриарх Неофит насочи през днешния ден послание към българите за Третата неделя на Великия пост - Кръстопоклонна, оповестиха от Българската патриаршия.

" Нашето великопостно пътешестване към тържеството на Христовото Възкресение към този момент мина през две от спирките от своя заветен и избавителен за нас маршрут: Неделята на Православието и последвалата я Неделя на един от най-дивните светители и поборници на това чисто и свято Православие, светия и възвишен Григорий Палама. Днес, в Третата неделя на Великия пост, светата Църква ни връща още по-назад - към времето, когато са се полагали началата на историята на спасението, изправяйки пред нашия нравствен поглед Честния и Животворящ Кръст - оръдието, посредством което Господ Иисус Христос е завоювал Своята славна и всехвална победа над врага на нашето избавление, дарувайки ни безконечния и благословен живот ", споделя патриарх Неофит в своето послание.

Негово светейшество отбелязва, че в миналото средство за предаване на най-позорната гибел, само че осветлен от божественото прикосновение, светият Кръст е мощ и популярност освен на спечелилия на гибелта и пъкъла, нашия Господ и Спасител Иисус Христос, само че и на цялата света Божия Църква, на всекиго от нас, които живеем и се спасяваме в майчинското й лоно, подражавайки на Богочовека в носенето на Кръста, както и Самият Той ни приканва, когато споделя: "... който желае да върви след Мене, дано се отхвърли от себе си, да вземе кръста си и Ме последва " (Марк 8:34).
" Като Господни възпитаници и Негови правилни следовници, съгласно силите си всички ние следваме повелята Христова, тъй като знаем, че Господ никому не разпорежда задължение, което да е непостижимо. Така, носейки кръста си в уподобяването ни на Самия Христа, ден след ден ние последователно разпъваме на този кръст остарелия човек в нас, движейки се решително по тесния път към портите на Царството Божие, което, още веднъж по свидетелството на Христа, " от дните на Йоана Кръстителя до в този момент... бива насилвано, и насилници го грабят " (Мат. 11:12). И знаем, че за нас няма различен път, с изключение на Кръстния път, тъй като " всички ние, които се кръстихме в Христа Иисуса, в Неговата гибел се кръстихме " (Рим. 6:3), споделя патриарх Неофит.

В своето послание Негово светейшество приканва: " Нека Кръстът Христов бъде постоянно в мозъците и сърцата на всекиго от нас. Нека той бъде в нашите молебствия освен в днешния ден, само че и във всички дни от земния ни живот, тъй като той е нашата пътеводна светлина: оня сигурен, правилен ориентир, който ни връща на пътя на спасението ни постоянно, когато по един или различен метод, заради една или друга причина, заради уязвимост или отпадналост, заради тестване или прелъщение се отклоняваме от този път. Следвайки Кръста Христов, ние вървим безпогрешно по пътя на личната си Голгота - към светлината и тържеството на Възкресението ".

" Силата и славата на Честния и Животворящ Кръст Христов да бъдат с всички нас!

Честит и блажен празник! ", насочва благослов българският патриарх Неофит.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР