Патова ситуация около мандатите за съставяне на правителство, след като

...
Патова ситуация около мандатите за съставяне на правителство, след като
Коментари Харесай

Политическа турбуленция: Каква ще е съдбата на третия мандат, ако ГЕРБ върнат втория

Патова обстановка към мандатите за сформиране на държавно управление, откакто от " ИТН " се отхвърлиха да излъчат кабинет. Всички сметки демонстрират, че без поддръжка от партията на Слави Трифонов не може да се осъществя трети мандат, в случай че ГЕРБ спазят обещанието си и върнат втория на президента.

Основната тематика, която беше коментирана през днешния ден в коридорите на Народното събрание, е ориста на третия мандат, в случай че предположим, че ГЕРБ изпълнят обещанието си и втория го върнат на президента Радев. Всяка една от трите евентуални партии, за които се допуска, че президентът може да избра, с цел да връчи този мандат, а точно " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Изправи се БГ! Ние идваме! " заявиха, че са подготвени да създадат опит да сформират държавно управление. Всяка една обаче от тях имаше друго виждане по метода, по който това би трябвало да стане.

От " Демократична България " обявиха, че ориста на третия мандат зависи напълно от " ИТН ".

" Ако " ИТН " са подготвени да беседваме по формулата за 6 или 8 месеца да излъчим държавно управление, което да преведе страната през зимата, тогава с третия мандат ние можем, единствено че този път по смисления метод с диалог, със съглашение, с ясно вдишване на отговорности да осигурим ръководството. Ако желаят да тласнат страната към избори, това ще стане ясно ", съобщи Христо Иванов.

Ако президентът предложи мандат на " Изправи се БГ! Ние идваме! " , те са подготвени с програмен документ, с цели, периоди и кабинет, формиран от сполучливите служебни министри и без партийни лица.

" Ще предложим Пътна карта с 15 точки, стъпките, които обединенията отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи да подхващат, с цел да българските жители да получат това, от което имат потребност - устойчиво държавно управление с ориентиран мандат за идващите 6-8 месеца, което да извади България от плитчините и да не допусне страната да изпадне в будна кома ", разяснява Мая Манолова.

От " ИТН " обаче отхвърлят всякаква поддръжка на досегашните си евентуални сътрудници.

" Всички са работили дружно. Христо Иванов е някогашен министър на Бойко Борисов и му викаше " шефе ", Мая Манолова беше в Българска социалистическа партия и викаше: Спасете Орешарски или какво беше - Дайте късмет на Орешарски, гласоподава Делян Пеевски с едната си ръчичка, с която е натискала бутона за началник на ДАНС. Татяна Дончева да не споделям през какво мина. Всичките са овъртолени като свински вътрешности. Да се оправят ", съобщи Тошко Йорданов.

От левицата приканиха към разсъдък.

" Мисля, че е допустимо да има и разсъдък. Особено когато се разбере, че третият мандат е единствената опция. Или непоклатимост, държавно управление и успокоение, или нови избори през зимата ", разяснява Корнелия Нинова.

От Движение за права и свободи предизвестиха да се спре с езика на омразата и да се мисли държавнически.

" С анти Движение за права и свободи изразителност нито здравната рецесия, нито икономическата рецесия, нито обществената рецесия, нито политическата рецесия ще бъдат решени. Така че ние освен ще беседваме с тях. Ние призоваваме за изчерпателен разговор ", сподели Мустафа Карадайъ.

От ГЕРБ обявиха, че са подготвени на разговор с всички.

" Ако някой желае да беседва с нас, ние сме на линия. Ние бяхме подготвени да служим почтено в съпротива, да бъдем и градивна и мощна съпротива, каквато е нужна в Народното събрание, само че не виждаме такова предпочитание и от другите партии ", съобщи Даниел Митов.

Митов удостовери, че ГЕРБ няма желание да сформира държавно управление с втория мандат, който по закон ще отиде при тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР