Пътният бранш спря ремонтите на републиканските пътища и изграждането на

...
Пътният бранш спря ремонтите на републиканските пътища и изграждането на
Коментари Харесай

Риск от самосрутване на обекти в строеж на Хемус


Пътният отрасъл спря ремонтите на републиканските пътища и построяването на огромни обекти като автомагистрала " Хемус " и скоростния път Видин - Ботевград, и в сряда излиза на неопределен митинг.

Началото ще бъде обещано в 9 часа на площада пред Народното събрание в София. Ще бъдат блокирани за един час 20 основни сектора в страната. Протестите ще продължат по този метод до петък, а по-късно според от развиването на обстановката ще се вземе в допълнение решение, сподели ръководителят на браншова камара " Пътища " Стефан Чайков.

По-късно от камарите на строителите и на превозвачите у нас се оповестиха, че ще поддържат митинга на пътните компании.

Браншът недоволства поради това, че към този момент втора година остават нерешени проблемите с договорите за настоящ ремонт и поддържане, инхаус поръчките и индексацията на цените. Липсата на решения слага под риск осъществяването на редица планове, освен пътни, само че и ВиК, поправки на учебни заведения, читалища, детски градини и така нататък, които се финансират с европейски средства. Ефектът може да е загуба на стотици милиони евро, защото остарелият програмен интервал завършва в края на 2023 година

Ще се самосрути ли строящата се " Хемус "?

Държавата е оставила на самосрутване издигнати обекти по първите три лота на автомагистрала " Хемус " до разклона за Плевен/Ловеч, сигнализира браншова камара " Пътища ".

Това е един от горещите въпроси, по които държавното управление търси бързо решение, увери при започване на предходната седмица заместник-министърът на районното развиване Ивайло Стайков, който е от квотата на " Продължаваме промяната ". Тогава той изясни, че става въпрос за възлагания от държавната компания " Автомагистрали " по инхаус договорите за направа, доставка и монтаж на греди и плочи за автомагистрала " Хемус ".

Проблемът е, че част от тези греди към този момент са инсталирани и за тях има период от 6 - 8 месеца, в който би трябвало бъдат натоварени, другояче стават негодни и би трябвало да се разрушат. " По мое персонално гледище имаме позволение от премиера да намерим решение ", сподели.

По думите му пътните компании е трябвало да показват количествено-стойностни сметки за тези детайли, с цел да могат да бъдат разплатени.

Представители на пътните компании, които са снабдители на техника и материали, споделиха, че през тази година не са получили нито един лев за свършената работа. Първите три месеца на годината на новите сектори на автомагистрала " Хемус " не се е работило. Работата е възобновена през втората половина на март и сега е спряна заради неналичието на заплащания и решение на казуса.

" Ако в околните дни не се откри решение на казуса с гредите, то след месец ще би трябвало да се разрушат, тъй като има период, в който би трябвало да се слагат плочите върху тях, с цел да се натоварят. Ако това не се случи, стават негодни и ще би трябвало да се вършат още веднъж след време ", разяснява изпълнителният шеф на " Джи Пи Груп " Стефан Тотев . Той дефинира като " занемареност " от страна на страната построеното по автомагистралата.

ДНСК откри, че няма проблем със строителството на първите три сектора на автомагистрала " Хемус " - от пътен възел " Боаза " до разклона за Плевен/Ловеч. Служебното държавно управление на Румен Радев откри през 2021 година нелегално строителство от разклона за Плевен/Ловеч до Велико Търново (участъци 4, 5, и 6), само че ДНСК не е издала акт за това. Вицепремиерът и министър на районното развиване в оставка Гроздан Караджов изиска казусът с дострояването на " Хемус " да бъде организиран от Народното събрание със специфичен закон, само че това не се случи.

След рухването на държавното управление на Кирил Петков стана ясно, че се е подготвял специфичен закон с работно заглавие: " Закон за дотъкмяване на открадната автомагистрала ", който обаче остана единствено желание.

Прокуратурата е пас

Междувременно редица институции сезираха прокуратурата за строителството на автомагистрала " Хемус " и раздадените предплатено милиони за сектори, по които към този момент трета година нищо не се прави . Държавното обвиняване обаче не видя предумисъл в тези дейности на предходната власт и отхвърля да проверява постъпилите материали, по думите на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков.

Така нищо чудно след време министър председателят в оставка Кирил Петков да бъде съден за занемареност, в случай че се стигне до саморазрушаване на обекти по " Хемус ", строени по времето на ГЕРБ.

Без нови сектори и тази година по " Хемус "

От браншова камара " Пътища " разясниха пред Mediapool, че тази година най-вероятно няма да има пуснати в употреба нови сектори от автомагистрала " Хемус ".

Участъкът сред пътен възел " Буховци " и " Белокопитово " , който трябваше да е подготвен още през април 2020 година и се забави по виновност на страната, а предходната година част от него се " самосрути ", по думите на Бойко Рашков, е изцяло подготвен, настояват изпълнителите. Той обаче не може да бъде пуснат в употреба, тъй като не е построена пътната връзка към лот 9 на автомагистралата и към пътя, от който ще се качва на построения сектор. Едва преди 2 месеца е било издадено позволение за градеж и е почнало построяването на пътната връзка, настояват те.

Така на процедура продължава да се разпорежда работа по инхаус договорите, до момента в който в това време изясняват какви мафиоти сме, няма решение какво ще прави с инхаус възлагането и не се заплаща нито лев за предоставената работа, жалват се строителите.

По думите им страната не може да провежда и изпращането на приемателна комисия, с цел да одобри построения сектор сред " Белокопитово " и " Буховци " и да издаде съответните документи.

За края на 2022 година беше планувано и стартирането на първия сектор - от пътен възел " Боаза " до пътен възел " Дерманци " , само че това към този момент е малко евентуално да се случи.

Тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " е подготвен, само че има свлачища

Подобна е обстановката и с тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ". Той е изцяло построен, както и методите към него още в края на 2021 година, настояват изпълнителите.

Съоръжението обаче не се пуска, тъй като ръководещите не могат да вземат решение какво да вършат с две свлачища , образували се по време на строителството.

Оправданието е, че няма решение за инхаус договорите. Ако имаше такова, можеше с предплатено раздадените 500 млн. лв. за подсилване на свлачища да бъде предоставено да се реши казусът с тунела и пътят да се употребява, разясняват пътни експерти.

Довършването на автомагистралата до сръбската граница под въпрос

Довършването на автомагистрала " Европа " - от София до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " също е под въпрос.

Участъкът от Драгоман до граничния пункт (14.5 км) трябваше да е подготвен през януари 2022 година Той се строи от обединяване отпред с " Щрабаг ", които бяха глобени поради безобразната организация на придвижването.

След това срокът за завършването беше продължен до май 2022 година поради ковид, само че и той не бе спазен. Сега няма информация по кое време ще бъде завършен този сектор.

В началото на годината пътната организация подписа контракта за последния сектор от автомагистралата от Сливница до София (16.5 км) с обединяване отпред с " ГБС Инфраструктурно строителство ". Срокът за построяването е до края на 2023 година, само че към този момент е ясно че това няма по какъв начин да се случи.

Причината е, че страната още не е направила отчужденията, да не приказваме за издадени позволения за градеж, споделиха строители.

Без изясненост кой ще поддържа пътищата след 30 септември

Няма изясненост и кой ще поддържа републиканските пътища след 30 септември 2022 година Това е срокът, избран от Народното събрание по в този момент настоящите контракти за настоящ ремонт и поддържане.

Пътната камара предлага тези контракти да работят до избор на нови реализатори по Закона за публичните поръчки. Освен това упорства работата, която им се разпорежда по тези контракти, да е с индексация на цените.

Браншът също по този начин упорства решението за разплащането с пътните компании за свършената работа да става с решение на Министерския съвет, както е било преди, а не след решение на Народното събрание, както направи четворната коалиция.

В момента разногласието е за остатъка от заплащането на осъществените поправки. Пътните компании претендират за 720 млн. лева за настоящи поправки, само че от " Продължаваме промяната " настояват, че по-голямата част от тях са съществени.

От пътния отрасъл отвръщат, че през тази година ръководещите са им упълномощили да извършат пътни поправки за 280 млн. лева, които са същите, за които настояват, че са съществени и не им изплащат остатъка. По тази причина пътните компании са спрели всякакво строителство, уточни Стефан Чайков.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР