Пътниците в българските влакове не се чувстват европейци, въпреки огромните

...
Пътниците в българските влакове не се чувстват европейци, въпреки огромните
Коментари Харесай

Петър Витанов: Пътниците в българските влакове не се чувстват европейци

Пътниците в българските влакове не се усещат европейци, макар големите публични средства, които се изливат в тях всяка година. Това разяснява Петър Витанов, евродепутат и координатор в Комисията по превоз в Екологичен потенциал пред „ България заран “ по Bulgаria on Air. Витанов разяснява настоящите рокади в БДЖ, непрекъснатите повреди, закъсненията и неприятните условия във влаковете. Преди няколко седмици той направи опит - пътешестване до Пловдив с трен, от клипа в обществените мрежи, който е гледан от близо 50 000 души, се вижда, че не работят климатиците, прозорците не се отварят, няма течаща вода, влакът пътува при отворени порти.

„ Когато се качих на влака за Пловдив, нямах за цел да върша сензация. Беше нормално пътешестване, такова каквото вършат стотици българи. Видеото провокира голям интерес, което е доказателство, че тематиката е значима за доста хора, които употребяват всекидневно тази значима услуга. За страдание, пасажерите са се возили надалеч по-комфортно преди 20-30 години. Днес хората в българските влакове не се усещат европейци. Натъкнах се на проблеми, които от дълго време са решени в Западна Европа, а ние сме страна, която е имала железници още преди Освобождението “, означи Петър Витанов.

Според европейските наставления до 2030-та година дължината на високоскоростната жп-линия би трябвало да е удвоена, а до 2050-та - утроена. За множеството българи, които употребяват железопътен превоз, това звучи като мираж.

Петър Витанов е на мнение, че единствено промяната на управлението на БДЖ няма да реши проблемите.

„ Ако се решаваха проблемите с всяка промяна на бордовете на БДЖ, до момента да сме Швейцария. В бранша има тежки злоупотреби, той се е трансформирал в партийна каса или топло място за назначение на партийни функционери. Това, което би трябвало да се направи е да се пресече всяка форма на корупция, тъй като железопътният превоз се дотира със стотици милиони годишно. Но най-важното е да има поредна тактика за неговото развиване. Необходимо е дълготрайно и стабилно вложение в железниците, които са посочени от Европа като най-важни за декарбонизацията на превоза. Европейският съюз дава милиарди евро за вложения в инфраструктурата и за възобновяване на железопътния състав. Друг е въпросът, че в България непрекъснато няма планова подготвеност. Затова практиката беше да се насочват парите към столичното метро, което е добра вест за софиянци, само че не и за останалите хора в страната. Дори в този момент имаме пет забавени плана, които надали ще бъдат осъществени до края на годината. По Плана за възобновяване и резистентност имаме да усвояваме големи средства. Има планувани доста пари и замяна на преносимия състав, който е на 40 години, само че и това надали ще стане “, разяснява още евродепутатът.

Петър Витанов добави, че измененията в бранша, могат да бъдат осъществени посредством публичен напън, тъй като става въпрос не на последно място за значима обществена услуга. Друг проблем са изискванията на труд – ниско заплащане, изключителни часове, неприятни трудови и обществени права.

„ Едно от значимите преимущества на този превоз е ниската цена. Той е наличен за всички български жители, което е доста значима обществена облага “, добави социалистът.

Бъдещето на железопътния превоз е значима тематика в Европейския парламент, а Петър Витанов взе участие интензивно в законодателните начинания в качеството си на координатор в Комисията по превоз.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР