Пътните проекти и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията

...
Пътните проекти и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията
Коментари Харесай

Браншова камара Пътища“: Пътните проекти са застрашени от спиране

Пътните планове и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията на Република България са сложени пред действителен риск от неспособност за осъществяване и наложително прекъсване. Българска браншова камара „ Пътища “ в продължение на една година сигнализира всички държавни институции за сериозността на проблемите в пътно-строителния бранш, само че до съответни решения не се стигна, оповестяват в писмо до медиите от камарата.

Ето какво пишат още от браншова камара „ Пътища “:

След редица договаряния, митинги и след решение на Народното събрание, страната в лицето на Агенция „ Пътна инфраструктура “ размрази заплащания по 50 на 100 от дължимите за последната година суми по договорите за настоящ ремонт и поддържане. Изпълнителите по тях подписаха спомагателни съглашения, с които Възложителят се задължи да разплати и остатъка, след направена инспекция на изпълненото и договорите от междуведомствена работна група. Проверката трябваше да завърши на 7 май 2022 година Резултат от нея към днешна дата няма. Събитията от последните дни и дейностите на ръководещите демонстрират, че няма политическа воля за справяне с проблемите на нашия отрасъл. Няма изясненост дали до 30 юни 2022 година ще бъдат разплатени дължимите към сектора средства. Бездействието на държавните институции и властимащите ще докара до стотици милиони загуби за страната. Българска браншова камара „ Пътища “ припомня, че след приключването на поставените, в споразуменията от ноември 2021 година периоди, а точно 30.06.2022 година, пътно-строителните компании могат да потърсят по правосъден път главниците ведно със законоустановените лихви и да предявят искания за пропуснати изгоди. Подобни дейности ще натоварят в допълнение бюджета на страната с разноски в размер на 150 млн. лева

Българска браншова камара „ Пътища “ алармира и за съществени опасности в осъществяването на редица други инфраструктурни планове, изпълнявани с държавни и европейски средства. Забавените разплащания по плановете с държавно финансиране водят до неспособност за осъществяването им в поставените от Възложителя периоди. Неуредените въпроси, свързани с „ ин хаус “ договорите, както и неналичието на индексация по договорите с обществени реализатори, в допълнение утежняват ситуацията.

Ситуацията за сектора се обостря в допълнение с всекидневно растящата инфлация, повишаването на строителните материали, рецесията с енергоносителите, високите цени на горивата и резултатите от войната. Въпреки уверенията на държавното управление за налагане на индексации и апелирането " работата по всички задачи да продължи ", действително не бяха подхванати дейности, а единствено обещания без покритие.

Управителният съвет на ББК „ Пътища “ неколкократно сигнализира за нуждата от решения на всички сложени въпроси. Все повече компании алармират, че са декапитализирани, не могат да работят по контракти на старите цени и са притиснати от периоди за осъществяване.

При неналичието на съответни дейности и решение на проблемите в пътния бранш от страна на ръководещите до 30 юни 2022 година, компаниите ще бъдат принудени да преустановят работа по всички планове по виновност на Възложителя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР