Пътните хулигани най-често са млади водачиПо данни на МВР през

...
Пътните хулигани най-често са млади водачиПо данни на МВР през
Коментари Харесай

Само 13 души са глобени за гонки на пътя през 2021 година

Пътните хулигани най-често са млади водачи

По данни на Министерство на вътрешните работи през 2021 година едвам 13 души са били санкционирани за присъединяване или образуване на гонки на пътя у нас. А досъдебните производства за безчинство с моторно транспортно средство по Наказателния кодекс са 94. Без подозрение цитираните наказания не работят, тъй като случаите от този вид освен, че не са изключение, а и по традиция се отличават с изключителна смелост.

Последният образец е от 12 март, когато при гонка с два първокласни автомобила на столичния бул. "Черни връх " с над 200 км в час се стигна до тежка злополука, за благополучие без съществено потърпевши. Водачите на колите се оказаха 19-годишни, които ще бъдат глобени с лишаване на свидетелствата за правоуправление за една година, а номерата на скъпите спортни коли ще бъдат свалени за три месеца.

Примерът е индикативен за това, че в рисковите гонки, застрашаващи живота и здравето, както и в дрифтенето, всекидневно вземат участие млади водачи с дребен опит зад кормилото. Достатъчно е да си напомним за сходни произшествия в разнообразни градове на България, в това число с жертви и ранени. Както и за станалото през септември 2021 година в Стара Загора, където 18-годишен юноша с мощна кола опустоши на тротоар три девойки, които бяха ранени, като едното загуби крайник.

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) упорства за незабавни ограничения от страна на държавните структури, измежду които Министерски съвет, Изпълнителна организация "Автомобилна администрация ", Министерство на вътрешните работи.

Убедени сме, че се постанова преосмисляне на методиките за образование и регулациите във връзка с младите водачи, както и повишение на контрола и предварителната защита към сходно държание, а за какво не и завишаване на наказванията. В противоположен случай ще се затвърди наклонността да има увеличение на броя жертвите и ранените при пътно-транспортни катастрофи, както демонстрира статистиката на Министерство на вътрешните работи.

Вярваме, че неправителственият бранш, чиито представител е ЕЦТП, може да помогне за понижаване на травматизма на пътя, в това число посредством експертиза във връзка с инфраструктурата. ЕЦТП към този момент приложи опита си в тази сфера в Стара Загора след цитирания нагоре случай. Това стана по молба на локалната власт, само че казусът с хулиганството на пътя не е местен, а народен, което изисква взимането на виновни решения на високо равнище.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР