Пътнически кораби на русенска туристическа фирма са в принудителен престой

...
Пътнически кораби на русенска туристическа фирма са в принудителен престой
Коментари Харесай

Повишава се нивото на р. Дунав, няма опасност от преливане

Пътнически кораби на русенска туристическа компания са в насилствен престой поради високото равнище на река Дунав в горния сектор. След топенето на снеговете и преваляванията в цяла Европа, равнището там се е покачило с метър и половина. Според Агенцията за изследване и поддържане на река Дунав в Русе, без значение от високите води в Горен Дунав, в българския сектор няма да се стигне до заливане.

Русе

Нивото на река Дунав в Австрия, Германия и Унгария се повишава доста през последната седмица и основава проблеми най-много за круизните кораби. Затрудненията са поради височината на мачтите и габаритите на плавателните съдове.
Христо Енчев, шеф на дирекция „ Хидрология и хидрометеорология " - АППД -Русе: В горния сектор на Дунава при такива високи равнища се получава доста стеснен отвор при мостовете. Мостовете са доста ниски и при високи равнища на корабите се постанова да изчакват.
И до момента в който в Горен Дунав круизните компании търпят загуби, в българо-румънския сектор нарасналите водни количества са положителни за корабособствениците.
Христо Енчев, шеф на дирекция „ Хидрология и хидрометеорология " - АППД - Русе: Очакваме леко повишаване - с 60-70 см, само че отново всичко зависи и от метеорологичните прогнози, от преваляванията, които тази седмица не престават в Европа. Корабоплаването е доста добре, ние от 2 години чакаме такива високи равнища, при нас казусът е при ниските равнища на реката.
Днес при Русе равнището на Дунав е 519 сантиметра, което е надалеч по-ниско от нормалните за този сезон високи „ черешови води ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР