Пътната инфраструктура при 160-тия км на АМ “Тракия категорично не

...
Пътната инфраструктура при 160-тия км на АМ “Тракия категорично не
Коментари Харесай

Проверяващите: Пътната инфраструктура при 160-тия км на “Тракия” не е причина за катастрофата в неделя


Пътната инфраструктура при 160-тия км на Автомагистрала “Тракия ” изрично не е причина за пътнотранспортното поизшествие в неделя, при което тежкотоварен камион навлезе в насрещното платно на автомагистралата и се прекатурна върху леки коли. Около това мнение се сплотиха специалисти от пътния отрасъл, които направиха оглед на мястото.

В него участваха инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура ”, заместник-председателят на Държавната организация “Безопасност на придвижването по пътищата ” Анжелина Тотева, инж. Николай Стоянов от Института по пътища и мостове, както и специалисти по пътна сигурност - проф. Румен Миланов, представляващ Българската браншова асоциация “Пътна сигурност ” и Българската браншова камара “Пътища ”, както и представители на Европейския център за транспортни политики, на Българското обединяване на водачите и други

Това, че мантинелите при 160-ия км на Автомагистрала “Тракия ” са остарели, не значи, че са рискови, сподели инж. Досев. Той акцентира, че ограничаващите системи нямат виновност за настъпване на пътния случай. 

Инж. Досев означи, че през есента следва да стартира плануваният от дълго време ремонт на 52 км от Автомагистрала “Тракия ” в сектора от 156-ия км до 208-ия км. Предвижда се изцяло възобновяване на трасето и на всички уреди по него, замяна на ограничаващите системи за пътища /мантинели/ и полагане нова хоризонтална маркировка. След средата на септември, с цел да не се затруднява трафикът към Южното Черноморие, ще стартира ремонтът в платното за Бургас, а през идната година се възнамерява и обновяването на платното за София в този сектор. Прогнозната стойност на ремонтните действия в платното за Бургас е към 60 млн.лв., уточни инж. Досев. В тези 52 км са включени и пуснатите в употреба през 2007 година 40 километра от Чирпан до Стара Загора /от км 168 до км 208/, в които ограничаването на скоростта е 90 км/ч.

На въпрос за ограничавания на тежкотоварния трафик в почивните дни през летния сезон, инж. Досев уточни, че възбраната е краткотрайно анулирана в резултат на европейско наставление за обезпечаване на по-добър транспортен достъп и доставяне на артикули от първа нужда поради епидемията от COVID-19 и продължава да се поддържа, с цел да се обезпечи по-бързо възобновяване на транспортния отрасъл и товарните транспорти. Той акцентира, че в минали години възбрана за придвижване на тежкотоварни коли в неделя в съответния сектор при 160-ти км е имало по направлението Бургас – София, а товарният автомобил, предизвикал злополуката, се е движил в посока София – Бургас.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР