„Пътеводител в квантовия свят“ от британския учен и комуникатор на

...
„Пътеводител в квантовия свят“ от британския учен и комуникатор на
Коментари Харесай

Пътеводител в квантовия свят излезе на български

„ Пътеводител в квантовия свят “ от английския академик и комуникатор на науката Джим Ал-Халили излезе на български с печата на издателство "Дамян Яков ". Пътуването в квантовия свят, на което ни води тази книга стартира със съкрушителния фокус на природата, в който откриваме, че атомите – обратно на разпоредбите на ежедневния опит – могат да съществуват на две места по едно и също време.

За да разберем по какъв начин е допустимо това, създателят ни връща в зората на ХХ век и ни прави очевидци на раждането на една математически красива, само че в реалност непредсказуема доктрина – квантовата механика, която през идващите 100 години ще унищожи радикално считаните за непоклатими показа на човечеството за структурата на Вселената.

Джим Ал-Халили споделя пределно ясно – на „ човешки език “ – за всичко това, което се крие зад комплицираните математически формули и прави тази материя налична даже за начинаещи. Преводът от британски е на Владимир Германов, а научната редакция е на доктор Владимир Божилов. "Когато стане дума за квантовия свят, в действителност влизаме в напълно необикновени селения.

В тези селения, наподобява, имаме свободата да избираме сред избран брой разнообразни пояснения на следените феномени, всяко от които е толкоз изумително необичайно, че даже приказките за отвличания от извънземни стартират да наподобяват рационални. Ако хората единствено имаха визия какъв брой обезсърчаващо, само че въпреки всичко чудно невероятен е квантовият свят, по какъв начин нашата позната и солидна действителност в последна сметка се крепи по този начин неуловимо на безкрайната призрачна действителност изпод!

Вече няма потребност от приказки за Бермудския триъгълник или полтъргайсти. Квантовите феномени са доста по-чудати. Тази книга обаче не е единствено за смисъла на квантовата механика.

Тя е и за нейните триумфи както в обясняването на толкоз доста явления, по този начин и поради множеството ѝ минали, сегашни и бъдещи приложения във всекидневния ни живот.

Ето за какво ще ви поведа на странствуване през философията, субатомната физика и теориите за висшите измерения до днешния високотехнологичен свят на лазери и микрочипове и утрешния незабравим свят на квантовата магия. ", споделя Джим Ал-Халили.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР