Патентният данък на такситата в София е 850 лева за

...
Патентният данък на такситата в София е 850 лева за
Коментари Харесай

Такситата в София вероятно ще си доплащат 550 лева за патентния данък

Патентният налог на такситата в София е 850 лв. за 2023 година, само че те заплащат единствено 300 лв.. Това бе решението на Столичния общински съвет от 27 октомври 2022 година Очакванията бяха, че останалата част от 550 лв. ще се поеме от държавния бюджет като целева дотация. Така бе в предните две години, тъй като се одобри, че в изискванията на пандемията от Коронавирус 19 таксиметровият отрасъл търпи вреди.

" Засега наподобява, че такава отплата няма да има и в плана за държавен бюджет (на служебното държавно управление - б.р.) няма заложени средства, доколкото знаем ", разгласи зам.-кметът по превоза Дончо Барбалов, който управлява и бранш " Финанси " на Столичната община.

В София са регистрирани 5211 таксиметрови коли и за доплащане на техния налог ще трябват в допълнение 2.860 млн.лева, посочи той през днешния ден пред общинската комисия по превоз. Реакция от общинските съветници не последва, само че разновидностите да се платят тези средства са единствено два. Единият е таксиметровите компании да доплатят разликата от 550 лв. за всеки автомобил. Другият е СОС да прегледа и утвърди нов отчет, скойто тези близо 3 млн.лева да се поемат от общинския бюджет за 2023 година Тъй като той още не е признат, тъй като и държавният бюджет не е и в този момент Столична община употребява структурата на миналогодишния. В него няма заделен подобен разход, тъй като през 2022 година държавното управление на Кирил Петков отпусна селева дотация за компенсиране на разликата в патентния налог на софийските таксита.

Миналата есен СОС утвърди настояването на таксиметровите компании и синдикати да се усили с 15 % минималната цена, по която возят в София от 1 януари 2023 година Дневната от 1.05 лв/км стана 1.21, а нощната от 1.21 лева - на 1.39 лв/км. Действащите оптимални цени са 2.05 лв/км денем и 2.51 лв. през нощта.

Предишното нарастване на цената бе утвърдено от СОС през есента на 2021 година и важеше за 2022 година Тогава минималната цена скочи с към 40% - от 77 ст./км дневната стана 1.05 лв/км, а нощната - от 88 ст. - на 1.21 лв/км.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР