Паспортните проверки на летищата и пристанищата в България и Румъния

...
Паспортните проверки на летищата и пристанищата в България и Румъния
Коментари Харесай

България и Румъния официално са част от Шенген по въздух и вода

Паспортните инспекции на летищата и пристанищата в България и Румъния за пътуващите със аероплан до множеството страни членки на Европейския съюз отпаднаха в 0 часа тази нощ с формалното присъединение на двете страни към Шенгенското пространство по въздух и суша.

Пътуващите от България за всички страни от Европейски Съюз без Кипър и Ирландия, както и за Исландия, Лихтенащайн, Норвегия и Швейцария не подлежат на инспекция нито при политане, нито при кацане. Същото важи и за пътуващите за България от тези страни.

Как се пътува от и до страна от Шенген?

заминаващите записват багажа си, минават инспекция за сигурността и се насочат към изхода; митнически надзор се реализира за страни отвън Европейски Съюз и за пасажери, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген;

идващите получават багажа си, без да минават паспортен надзор и се насочат към изхода;

носенето на документ за идентичност остава наложително, макар отпадането на паспортната проверка;

за частичното разширение на Шенгенското пространство беше взето в края на предходната година. С Румъния и България площта му доближава 4.5 милиона кв.км., а популацията - 450 млн. души.

След отпадането на контрола въздушните и морските граници и двете страни приканват това да се случи и по суша.

С в допълнение съглашение сред България, Румъния и Австрия беше стихотворец ангажимент за разискване през 2024 година на дата за унищожаване на инспекциите по сухопътните граници.

По-рано този месец в своя резолюция членовете на комисията по петициите в Европейския парламент България и Румъния да станат пълноправна част от Шенгенското пространство не по-късно от средата на 2024 година

Документът би трябвало да бъде гласуван от всички депутати до края на април, когато е и последното съвещание на сегашния състав на Европейския парламент преди европейските избори през юни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР