Първото заседание на комисията, която трябваше да разследва изграждането на

...
Първото заседание на комисията, която трябваше да разследва изграждането на
Коментари Харесай

Комисията Турски поток започна със скандал и приключи на празни обороти

Първото съвещание на комисията, която трябваше да проверява построяването на газопровода " Турски поток " през България, завърши за към час, без да свърши каквато и да е работа.

Причината: скандал сред ПП-ДБ и всички останали партийни представители по всяка точка, от дневния ред до вътрешните правила за работа.

Въпреки че официално Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ подвигнаха ръка в поддръжка на едно от предложенията на ПП-ДБ, незабавно стана ясно, че обединението няма никаква политическа поддръжка в комисията.

Определеният за ръководител Рамадан Аталай (ДПС) опитваше да бойкотира предложенията на Венко Сабрутев и Мартин Димитров за чуване на анализатора Илиян Василев и организацията " БГ Елфи " ;

Те проверяваха изтеклите документи от мейла на Александър Бабаков и откриха в тях така наречен пътна карта за " Турски поток " наред с други материали, съществено компрометиращи ГЕРБ и Българска социалистическа партия в обслужване на съветския стопански интерес.

Димитров и Сабрутев твърдяха, че са внесли искане за събиране на съвещание на комисията с съответен дневен ред, който не може да се променя.

Аталай обаче го отхвърли " по правилник ", като разгласи, че съвещанието е свикано не по самодейността на ПП-ДБ, а по друго предписание на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

И Аталай, и Александър Ненков от ГЕРБ оспорваха правото на чуване на хора, които не са директно свързани с плана за газопровода.

Председателстващият съвещанието предложи възможните събеседници първо да показват " документи " на комисията (въпреки че следствията им са обществени и се разискват към този момент два месеца), и по-късно да се реши дали те би трябвало да дават показания.

Депутатът от Движение за права и свободи въобще не одобри да се подложи на гласоподаване включване на представители на " БГ Елфи " онлайн в съвещанието.

При настояването на Димитров депутатите да гласоподават дали са съгласни най-малко Илиян Василев да бъде изслушан, Аталай неверно преброи 5 гласа " за " против 5 " срещу " и " въздържал се ", в случай че гласовете срещу бяха единствено три. В прегласуването това се видя ясно.

До чуване на Василев по този начин и не се стигна все пак.

Когато Аталай изиска да се организира формалното гласоподаване по вътрешните правила на комисията, Венко Сабрутев се намеси и разгласи, че те са раздадени в последния миг преди съвещанието и ПП-ДБ не са имали задоволително време да се срещнат с тях.

Рамадан Аталай незабавно се възползва от вдигнатата топка и непосредствено предложи съвещанието да се разпусне, за което получи поддръжка и от ГЕРБ.

Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия помогнаха за този излаз от обстановката. Първоначално Тошко Йорданов разгласи, че Има Такъв Народ ще поддържа предложенията на ПП-ДБ единствено с цел да не бъдат упреквани в " предизборния панаир ", и още веднъж потегли в офанзива против обединението за това, че 9 месеца не е повдигала въпроса с пътната карта за " Турски поток ".

Точно преди финалното гласоподаване за преустановяване на съвещанието Йорданов напусна залата, с което улесни и хода на Рамадан Аталай.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия също официално поддържа чуването на Илиян Василев, само че не гласоподава при решението за разформироване на съвещанието и също оказа помощ за края му.

Единственият народен представител от " Възраждане " не участваше в гласуванията.

През цялото време в залата седеше някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова, която очакваше да бъде изслушана - и това не се случи.

Не е ясно какво въобще ще произтече от тази комисия, като се има поради, че след края на седмицата Народното събрание към този момент няма да се събира поради Великденската почивка и предизборната акция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР