Първото заседание на 49-ото Народно събрание навлиза във втория си

...
Първото заседание на 49-ото Народно събрание навлиза във втория си
Коментари Харесай

Новият парламент: изборът на председател е замразен до споразумение по законите

Първото съвещание на 49-ото Народно заседание навлиза във втория си ден. След, депутатите би трябвало да изберат ръководител, което ще даде опция на Народното събрание да проработи, а на президента - да задвижи конституционната процедура за сформиране на постоянно държавно управление. Това обаче наподобява малко евентуално, откакто двете най-големи групи - ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " се схванаха първо да прецизират законодателните цели.

" Дневник " следи пленарното съвещание, срещите в коридорите и политическите реакции. Статията се обновява.
На живо
 Депутатите няма да заседават през днешния ден
© Цветелина Белутова, Капитал

Депутатите останаха в пленарната зала по-малко от две минути. Председателстващият Вежди Рашидов отхвърли да изиска даже регистрация на присъстващите, като посочи, че това към този момент е направено през вчерашния ден при началото на първото пленарно съвещание на 49-ото Народно заседание.

Той добави, че в патовата обстановка към избора на ръководител на Народното събрание няма смисъл от съвещание и свика още веднъж депутатите в сряда (19 април) в 10 ч.

Заседанието можете да следите онлайн във видеото на " Дневник ":




Групата на Българска социалистическа партия няма да поддържа претендента на ГЕРБ Росен Желязков за ръководител на Народното събрание, разгласи в коридорите на Народното събрание Корнелия Нинова след среща с Бойко Борисов. По думите ѝ ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " имат болшинство да се схванат за ръководител. Нинова уточни, че партията ѝ не приема предлагането на новата коалиция за ротация на ръководителя на Народното събрание и го счита за противоконституционно.

На въпрос на " Дневник " дали Нинова още веднъж ще предложи най-възрастния депутата (Вежди Рашидов от ГЕРБ), само че на процедура съвещанията да се водят от заместниците му, тя отговори: " Не сме обсъждали този вид. Първите две сили да се схванат. Те водят договаряния ".

В предходния парламент таман по този начин по предложение на Българска социалистическа партия, с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, социалистите и " Български напредък " беше определен Вежди Рашидов.


Съпредседателят на " Продължаваме промяната - Демократична България " Кирил Петков съобщи пред Би Ти Ви, че чака изборът на ръководител на Народното събрание да завърши идната седмица.

Днес е последният работен ден за страната тази седмица преди Великденските празници. Първият след тях е вторник (18 април).

Подробности вижте.

 Първо съвещание на 49-ото Народно заседание Вежди Рашидов
© Надежда Чипева

Първо съвещание на 49-ото Народно заседание Вежди Рашидов

Заседанието ще бъде възобновено в 10 ч. Формално в него евентуално ще има ново гласоподаване по двете кандидатури за ръководител на Народното събрание - Росен Желязков (ГЕРБ) и Петър Петров ( " Възраждане " ).

Резултатът обаче наподобява предупреден, доколкото смяна в позициите на парламентарните групи няма и Желязков не може да събере нужното болшинство. За Петров надали ще гласоподават други депутати, с изключение на съпартийците му. Вчера първият опит за избор се провали, откакто ГЕРБ получи поддръжка само от " ИТН " на тв водещия Слави Трифонов. Предложението на " Продължаваме промяната - Демократична България " на председателското място да се сменят на два месеца на ротационен принцип представители на двете най-многочислени групи не срещна поддръжка от ГЕРБ.

Денят ще бъде отдаден на кулоарните срещи, за които през вчерашния ден следобяд се договориха ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

 И новият парламент като остарелия: до момента в който изборът на ръководител цикли, ще се разискват цели И новият парламент като остарелия: до момента в който изборът на ръководител цикли, ще се разискват цели

Обсъждането ще забави за незнайно време началото на конституционната процедура по съставяне на постоянно държавно управление, макар че президентът не изчака Великденските празници, а избърза да свика депутатите в Страстната седмица. Изборът на ръководител и оповестяването на парламентарните групи са двете официални стъпки, без които Румен Радев не може да свика съвещания и по-късно да стартира да връчва проучвателните мандати за кабинет. Това пък би удължило живота на Народното събрание в сюжет, при който страната върви към нови избори.

Ключови думи към публикацията:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР