Първото законодателство на Европейския съюз /ЕС/ за адекватни минимални работни

...
Първото законодателство на Европейския съюз /ЕС/ за адекватни минимални работни
Коментари Харесай

Какво предвижда директивата за адекватни минимални заплати на ЕС?


Първото законодателство на Европейския съюз /ЕС/ за съответни минимални работни заплати беше утвърдено тази седмица от Европейския парламент. Законопроектът планува поощряване адекватността на минималните хонорари, като главната цел е възстановяване изискванията на живот и труд на европейците. Законодателният акт има четири основни посоки, изясни българският евродепутат Цветелина Пенкова:

" На първо място е насърчаването на груповото договаряне, с цел да се дефинират равнищата и нивата на тези работни заплати. На второ място е гарантирането на съответни нива на тези минимални работни заплати. Адекватни значи точно това да се покриват главните разноски на всяко едно домакинство с равнищата, които бъдат избрани. На трето място е да се усъвършенства ефикасният достъп и отбрана на тази минимална работна заплата. На четвърто място се планува едно докладване към европейските институции за адекватността на минималните работни заплати, които да регистрират какви са равнищата на минималната работна заплата, дали такива равнища биха могли да покрият главните разноски на един работещ. "

По данни на Евростат равнищата на минималното възнаграждение в Европейски Съюз варират в необятни граници. Най-високата минимална работна заплата получават в Люксембург - 2313 евро, а най-ниската - в България - 363 евро, което е 6,4 пъти по-малко. Според поданици на Видин обстановката у нас скоро няма да се промени. 

" 710 лв. ни е минималната заплата, което за нищо не стига, по принцип в никакъв случай е взимаме 710, постоянно са 490, има удръжки. Не считам, че обстановката ще се промени, тъй като нашият край е най-зле... Абсолютно за България приказваме, освен за Северозапада, Северозападът е друга тематика. Управляващите едно го мислят, народът - друго... Отчаяни сме от самите обещания, които споделят, че минималната може би ще стигне 900 лв., което няма по какъв начин да стане... Това е невероятно, с тези задължения, не, няма късмет. "  

Чуйте подкаста:



Целта на директивата е да подсигурява заслужен живот на работещите в целия Европейски Съюз, в това число и у нас. Новото законодателство обаче не задава съответни наложителни равнища на минималната работна заплата, всяка страна членка ги дефинира сама. Директивата основава рамка и правила, по отношение на които се чака да се реализиран по-високи равнища, както и главната цел за гарантиране на заслужен живот, разясни Цветелина Пенкова:

" Тук е значимо да се означи, че всяка една страна членка по отношение на структурата на стопанската система би трябвало да дефинира критериите, по които ще се подсигуряват равнищата на минимална работна заплата. За България мога да споделя, че с цел да се увеличи качеството на живот на хората и те да получат съответно възнаграждение, е належащо групово договаряне. Това в действителност се предизвиква и от въпросната инструкция. Вие вярно определихте, че нашата страна е с най-ниската минимална заплата в Европейски Съюз. Според мен би трябвало да се работи извънредно доста в тази посока, тъй като самата концепция, че се прокарва една теза, че България може да притегля непознати вложения поради ниските равнища на възнаграждение, за мен е недопустимо от икономическа позиция, защото това е знак за една ниска продуктивност. Напротив, ние би трябвало да се борим за по-вивосоко равнище на възнаграждение на служащите във всички сфери, с цел да можем да реализираме един сериозен стопански напредък и една икономическа конкурентоспособност на европейския пазар. "

Законът е стъпка в посока понижаване броя на работещите небогати, както и на разликата в заплащането на мъжете и дамите, счита евродепутатът.

" Ние би трябвало да работим в посока повишение на продуктивността и непрекъснато повишение на заплащането на служащите в нашата страна. Дали това ще спомогне за понижаване на разликата в заплащането на мъжете и дамите? Да, сигурно директивата ще има позитивен резултат в тази посока, за решаването на този проблем. В момента в действителност по-голямата част от лицата на минимална работна заплата са дами. Тоест точно работата в тази посока се чака да усили приходите на дамите и те да станат по-конкурентноспособни на пазара на труда. Така че решаването на този проблем мисля, че ще има по-осезаеми резултати. "

Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с " Dir.bg ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР