Първото ябълково дърво от сорта Брамли във Великобритания, посадено преди

...
Първото ябълково дърво от сорта Брамли във Великобритания, посадено преди
Коментари Харесай

В Англия ще спасяват 200-годишно ябълково дърво

Първото ябълково дърво от сорта Брамли във Англия , посадено преди повече от 200 години, е застрашено от гъби, съобщи Агенция Франс Прес. Университетът в Нотингам е подел акция за спасяването му.

През 1900 година родоначалникът на всички ябълкови дървета от сорта Брамли бил връхлетян от стихия, само че оживял. Сега обаче е нападнат от елементарни пънчушки и университетът Нотингам Трент има намерение да купи терена, където дървото е посадено, с цел да продължи оптимално живота му.

" Брамли е пожеланият вид ябълки за печене в страната ", съобщи специалистът Робърт Мортимър от университета. " Първото ябълково дърво от сорта Брамли е с толкоз огромно културно значение за Англия, че желаеме да изиграем роля за спасяването му ", добавя той.

Ябълки от сорта Брамли са употребявани за десерти и ябълкови пайове от 19-и век, откакто първото дърво от въпросния вид било посадено сред 1809 година и 1815 година от момиченцето Мери Ан Брейлсфорд.
 
40 години по-късно новият притежател на овощната градина Матю Брамли разрешил на градинаря си да направи ашладисване, при изискване че даде на дърветата неговото име.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР