Първото тестване за COVID-19 за малките ученици тази сутрин премина

...
Първото тестване за COVID-19 за малките ученици тази сутрин премина
Коментари Харесай

Първото тестване на малките ученици премина спокойно, за 20-ина минути |

Първото тестване за COVID-19 за дребните възпитаници тази заран мина умерено и бързо, за към 20-ина минути децата бяха тествани и резултатите им излязоха.

Тази заран МОН разгласява клип от разнообразни класни стаи, който демонстрира по какъв начин протича процесът.



Видеото е от 51-во Средно учебно заведение " Елисавета Багряна ", където за 20-ина минути са тествани 188 възпитаници в осем паралелки от 1. до 3. клас. В процеса са се присъединили над 30 доброволци.

Във Варна тестването на учениците е завършило до 8:30 ч, осведоми още МОН. Дори и в огромните паралелки екипите са се справили за 20 минути.

В столичното 30 СУ " Братя Миладинови " 231 възпитаници от 1. до 4. клас към този момент учат присъствено след сутрешното тестване. В помощ на 14-те класни ръководители са се присъединили 32-ма родители.

Третокласник в Добрич се е оказал позитивен. Майката е взела детето незабавно. То ще бъде тествано още един път в лаборатория. Ученикът не е контактувал с останалите деца, твърдят от МОН.

Щадящи проби, които разрешават връщането на дребните възпитаници в клас, има за 13 области в страната. За останалите 15 компанията, сключила контракт с Министерството на здравеопазването, не извърши доставката. Там учениците учат отдалечено, а министърът на образованието акад. Николай Денков увери, че децата ще влязат в клас незабавно след доставката на тестванията. Създадена е организация в границите на часове количествата да бъдат разпределени из учебните заведения в страната, увери той пред Българска национална телевизия тази заран.

Министър Денков благодари на родителите, студентите и работещи в НЦЗПБ, които се включиха като доброволци в тестването, за помощта. Той акцентира, че тестването не би трябвало да става у дома и в случай че се съблюдава въведената процедура, ще има опция децата да вървят на учебно заведение.

" Ако родители от областите, където към момента няма проби, решат сами да провеждат тестване децата си и го създадат по разпоредбите, разказани в заповедта, никой няма да възрази децата да се върнат в учебно заведение ", коментира акад. Денков.

При позитивен случай при всеобщото тестване детето се изолира от класа и родителите му ще разполагат с 24 часа да му създадат ПСР или антигенен тест в лаборатория. Паралелката ще се карантинира, в случай че и лабораторният тест е позитивен.

В детските градини и яслите всеобщо тестване все още не се постанова. Данните демонстрират, че там разпространяването на вируса е в пъти по-слабо в сравнение с в учебно заведение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР