Първото приложение на общоевропейския закон за изкуствения разум може да

...
Първото приложение на общоевропейския закон за изкуствения разум може да
Коментари Харесай

Еврозаконът за AI – вече на „финалната права“


Първото приложение на общоевропейския закон за изкуствения разсъдък може да стане факт на летните Олимпийски игри през 2024 година във Франция (снимка: CC0 Public Domain)

В сряда, 14 юни, Европейският парламент одобри общата си позиция по отношение на Закона за изкуствения разсъдък с преобладаващо болшинство. С това се отваря вратата към междуинституционалните договаряния за оформянето на първия в света повсеместен закон за изкуствения разсъдък.

„ Законът за AI ще даде звук в световен мащаб по отношение на развиването и ръководството на изкуствения разсъдък, “ уточни съдокладчикът Драгош Тудораче от Румъния. „ Той ще подсигурява, че технологията е подготвена коренно да трансформира нашите общества посредством големите изгоди, които носи може да предложи, развива се и се употребява в сходство с европейските демократични полезности, главните човешки права и върховенството на закона “.
още по темата
Изкуственият разсъдък към този момент трансформира живота на хората и няма подозрение, че е настанал верният миг за регулирането на новото събитие, уточни още Тудораче.

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да ограничи метода, по който огромните софтуерни компании употребяват изкуствен интелект (AI). „ Искаме позитивният капацитет на изкуствения разсъдък от позиция на креативност и продуктивност да бъде употребен, само че също по този начин ще се борим да защитим нашата позиция и да противодействаме на заплахите за нашите демокрации и свободи по време на договарянията със Съвета “, сподели различен съдокладчик – Брандо Бенифей от Италия.

Председателят на Европейския парламент Роберта Метсола разказа контрактувания текст като „ законодателство, което без подозрение ще дефинира световния стандарт за години напред “. Тя сподели, че Европейски Съюз към този момент има способността да задава тона в международен мащаб и че е почнала „ нова епоха на надзор “.

Регулации

Законът на Европейски Съюз за изкуствения разсъдък, в сегашния си планов тип, не разрешава системи за биометрична идентификация в действително време на публични места. Забранява и системите за биометрична категоризация с потреблението на „ чувствителни характерности “ като пол, раса, етническа принадлежност, статус на поданство, вяра и политическа ориентировка.

Предсказващите огранителни системи, които употребяват профилиране, местонахождение или минало незаконно държание, също са неразрешени, наред с потреблението на системи за различаване на страсти в областта на правоприлагането, ръководството на границите, на работното място и в просветителните институции.

Нетаргетираното събиране на изображения на лица от интернет или записи от камери за видеонаблюдение за основаване на бази данни за различаване на лица, което нарушава правата на индивида и правото на цялост на персоналния живот, също е неразрешено. Вижте повече.

Това, което в този момент следва, е членовете на Европарламента да изгладят детайлите взаимно с представителите на страните от Европейски Съюз, преди работният текст на документа да премине през процедурите за одобряване като общоевропейска норма.

В търсене на баланс

Нужно е да се подсигурява баланс сред независимост и сигурност, само че също по този начин би трябвало да има баланс сред нововъведенията и отбраната на главните човешки права, уточни Маргрете Вестагер, която управлява тактиката на Европейски Съюз за изуствения разсъдък.

„ Мисля, че всички сте чували и евентуално сте съгласни, че AI е прекомерно значим, с цел да не се контролира “, разяснява тя преди гласуването. „ Това е нещо прекомерно значимо, с цел да бъде зле контролирано. Един добър правилник, за който всички да реализираме единодушие допустимо най-скоро – това би трябвало да бъде наша обща цел. Нуждаем се и от устойчиво използване. Имаме потребност от тези отговорности, които законът ни дава, с цел да може действителността да е такава, че хората да са в сигурност “.

Намирането на верния баланс и регулирането на работата на световните софтуерни компании и всички други заинтригувани страни ще бъде „ като Херкулес да се бие със седемглавата хидра, “ разяснява Венцислав Иванов, специалист по изкуствен интелект и учител в Oxford Business College. Предвид бързото развиване на технологията, задачата, пред която е изправена Европа, е сложна „ като да се опитваш да заковеш желе на стената “.

Тим Райт, сътрудник по контролиране на технологиите и изкуствения разсъдък в английската правна адвокатска фирма Fladgate, прикани компаниите, които възнамеряват да изградят AI системи, да схванат смисъла на препоръчаната регулация.

„ След като Законът за AI бъде финализиран, Европейски Съюз ще стартира работа по хармонизирани стандарти според закона, които ще се ползват в целия Европейски Съюз “, сподели той. „ Компаниите не би трябвало да закъсняват с планирането, подготовката и осъществяването. Точно както при GDPR, неспазването на закона за изкуствения разсъдък ще има забележителна цена “.

Въпреки че капацитетът на изкуствения разсъдък дава обещание доста изгоди за обществото, проучванията демонстрират и какъв брой елементарно той може да бъде употребен злонамерено. Част от образците в световната процедура приказват за случаи, когато легално създадени камери с AI логаритми се озовават тук-там, където се употребяват за злоупотреби с човешките права и свободи и репресии против жители и цели цивилен групи.

Предстоящи стъпки

Очаква се до края на годината да се изпълнят и процедурите по одобряване на плана като автентичен закон, годен в целия Европейски Съюз. Ако новото европейско законодателство влезе в действие без закъснение, може да се чака първото огромно приложение на нормата да бъде система за лицево резпознаване в действително време за наблюдаване на тълпите по време на Олимпийските игри 2024 във Франция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР