Първото предложение на Асоциацията на европейските клубове (ЕСА) и нейния

...
Първото предложение на Асоциацията на европейските клубове (ЕСА) и нейния
Коментари Харесай

Какво следва за ШЛ след провала на предложената реформа

Първото предложение на Асоциацията на европейските клубове (ЕСА) и нейния президент Андреа Аньели за нов формат на Шампионската лига, който на процедура би основал затворена Супер Лига, претърпя неуспех. Всички 20 клуба от британската Премиър Лийг го отхвърлиха, немската Бундеслига също се възпротиви, 17 от 20-те във френската Лига 1 бяха „ против”, като в Испания единствено Барселона и Реал Мадрид, а в Италия единствено Ювентус бяха „ за”.

Сега УЕФА е под напън от клубове от по-малки лиги, да вземем за пример Аякс, Селтик и Андерлехт, да усили броя на участниците в ШЛ. На 11 септември т.г. ще има среща сред УЕФА, ЕСА и европейските лиги, с цел да се одобряват измененията във формата на най-големия клубен шампионат от 2024 година насетне. Ето отговорите на най-важните въпроси по тематиката.



Мъртви ли са към този момент проектите за четири групи от по осем тима с дивизии с изпадащи и изкачващи се?

Поне по този начин наподобява. Дори и в границите на самата Асоциация на европейските клубове единствено три – Юве, Мадрид и Барса – публично поддържаха това предложение. УЕФА в този момент се отдалечава от концепцията, като и президентът Александър Чеферин, и финансовият президент Дейвид Гил имат огромни подозрения по отношение на правилността.

Кой стои зад проекта за уголемение на ШЛ до 40 или 48 тима?

Малка група от клубове от междинните по мярка страни, които за момента желаят да запазят анонимност. Поне до момента в който от ЕСА официално отдръпват проекта си за четири групи от по осем тима.

Покачват ли се възможностите за приемане на проекта за уголемение и какъв е най-вероятният излаз, в случай че той не се реализира?

Определено възможностите в този момент са по-добри. Наличието на 40 тима в 8 групи по пет би задоволило някои от междинните по мярка страни, които не получават автоматизирана квота, и не би разводнило доста качеството на шампионата, което е паниката на клубовете от Топ 5 лигите на континента. Все още обаче има провокации във връзка с календара, защото 40 или 48 участници значат 10 кръга вместо досегашните шест. Може би най-вероятният излаз си остава този УЕФА да съумее да удържи на натиска за промени в елитното си клубно съревнование.



Колко повече пари се чака да получат клубовете от тези проекти?

УЕФА ще проучва евентуалния резултат на парите от телевизионните права от всяко получено предложение, само че се приема, че приходите от това перо се изравняват във футбола. Това няма да е решение, което обезпечава голям растеж в приходите на всички участници, а по-скоро ще разпредели парите от Шампионската лига малко по-нашироко. Обичайно участващите в шампионата огромни клубове може най-после да получават даже по-малко пари, в случай че общият награден фонд се дели на 40 или 48, но ще имат изгодата от два до четири мача повече в груповата фаза.

Какво би трябвало да се случи, с цел да бъдат признати каквито и да било промени?

Има среща сред УЕФА, ЕСА и европейските лиги в Нион, Швейцария, на 11 септември. Ще би трябвало да има необятно съгласие сред всички, с цел да се случи каквото и да било.

Ако никой от проектите не бъде предпочетен, какъв би бил най-вероятният излаз от обстановката?

Статуквото ще се резервира, само че ще има все по-нарастващ напън от страните отвън Топ 5 лигите за препращане на повече пари към двете надпревари на Лига Европа.



Може ли един неуспех на договарянията за нова договорка да усили възможностите водещите клубове да образуват европейска Супер Лига?

Андреа Аньели – президентът на Ювентус и на Асоциацията на европейските клубове, към момента драпа със зъби и нокти за смяна, така че сигурното е, най-малко по този начин наподобява, че водачите в битката за промени ще продължат да търсят други възможности за формата на Шампионската лига. Новата Световна клубна купа от 24 тима, която започва през 2021 година и ще има осем участника от Европа, може в действителност да понижи напрежението от топ клубовете към УЕФА да реформира ШЛ.

Къде стоят в тези полемики клубовете от Премиър Лийг?

Те единомислещо се опълчват на проекта на Асоциацията на европейските клубове за четири групи от по осем тима. Тук публично се включва и Манчестър Юнайтед, макар че техният вицепрезидент Ед Уудуърд е в борда на ЕСА. Според наши източници той има вяра във опцията за реализиране на равновесие.



Би ли значело нарастване на 40 или 48 тима повишаване и на броя на британските участници в груповата фаза на ШЛ?

Малко е евентуално, защото те и сега имат четири обезпечени места в групите. Една от дискутираните благоприятни условия е и двата финалиста от Лига Европа да получават квота непосредствено за груповата фаза на ШЛ през идващия сезон.

Мартин Зиглър, „ Таймс”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР