Първото постижение, за което ще ви разкажем е Шестият сърдечен

...
Първото постижение, за което ще ви разкажем е Шестият сърдечен
Коментари Харесай

9 български постижения, за които вероятно не сте чували

Първото достижение, за което ще ви разкажем е Шестият сърдечен звук, дело на българина  Иван Митев . За да си визиите значимостта на това достижение, ще ви разясним малко повече за сърдечните тонове. Това са звуците, които се чуват от биещото сърце при изпомпване на кръв. Те се употребяват в кардиологията като едни от най-хубавите диагностични индикатори. През 1972 година доктор Митев, по време на обзор на собствен пациент, вижда необикновен звук сред първия и втория сърдечен звук. Така през 1974 година с създадена научна публикация удостоверява откритието, което е направил, заяви " Българска История ".

Следващият ни роман ще бъде за  Румен Антонов . Вероятно някои за първи път чуват това име, само че изобретението, което е направил ще ви изуми. В моделите на едни от най-известните марки коли като " Тойота ", " Пежо ", " Рено " и " Хонда ", се слагат автоматизирани скоростни кутии , дело точно на българина Румен Антонов.  Постижението му е неповторимо, тъй като кутията е безстепенна и е използвана за дребни коли, което води до слабото повишаване на разхода на горивото. По-късно изобретява и 6-степенна кутия, определяна като по-малка, по-лека и по-икономична.

Ще продължим описа си, като ви представим достиженията на авиатора  Асен Йорданов . Освен че конструира първия български аероплан , с помощта на него можем да оставяме известия на телефонния секретар , тъй като точно той стои зад изобретяването му. За жал, малко познато е и другото му постижение – основаването на първата въздушна възглавница, избавила доста човешки животи. Стои в основата на развиването на американската авиация през първата половина на XX век.

Нека обърнем внимание на едно радикално друго достижение. То не е в областта на науката и е дело на жена. Името на тази българка е  Райна Касабова , а в историята остава като първата жена в света, взела участие в военен полет. По време на Балканската война (1912 – 1913 година) Райна Касабова е на 15 години и е доброволка в полевата болница край Одрин. На 30 октомври 1913 година тя дамата, взела присъединяване в военен полет със аероплан " Воазен ", с пълководец подпоручик Стефан Калинов. Така Райна Касабова записва името си в международната история като жената-пионер в авиацията.

Надали има човек, който не е гледал или най-малко чувал за филмите " Матрицата " и " Мисията невъзможна 2 ". Но малко са тези, които знаят, че зад впечатляващите образни резултати , които в действителност вършат толкоз сполучливи тези филми, стои българинът  Георги Боршуков.  Той е роден през 70-те години на предишния век. Завършва Софийската математическа гимназия, след което продължава образованието си в чужбина.

Следващият ни роман, с който ще ти изумим, е за основаването на така наречен " галактическа храна " . Тя е дело на българските учени от  Института по криобилогия и лиофилизация , които създават модерни биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум. Характерно за този тип храни е, че те имат дълготрайност на предпазване до 5 години. В основата на това българско откритие стои ст. н. с. Цветан Цветков и неговият екип.

Поредната малко позната история е за българския откривател Петър Петров. Роденият в дребното село Брестовица академик е считан за един от най–продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Сред изобретенията му са първият цифров ръчен часовник, първата компютъризирана система за премерване на замърсяванията, телеметрични устройства за премерване на замърсяванията и метеорологични и информационно спътници, първият в света безжичен сърдечен екран, както и още доста други апарати.

Надали има човек, който най-малко един път седмично да не опира до услугите на фотокопирните машини . Дали сме се замисляли в миналото кой стои зад този комфортен за всички ни апарат? Създаването на тази техника става допустимо с помощта на откритието на фотоелектретното положение на веществата, направено през 1937 година от учен  Георги Наджаков . Следващият път, отивайки до ксерокса, с горделивост ще си спомните, че технологията, употребена в тази машина, е дело на българин.

Последният ни роман ще бъде за друго създание, за чийто основател допускаме, че не сте чували. Изобретението е дело на тогава 23-годишния български студент  Лъчезар Цветанов, учещ в Съединени американски щати.  Момчето от София печели първа премия в конкурс за основаване на модел на цифрова говореща книга за незрящи . Моделът му е определен като най-хубав измежду 146 плана на студенти от 28 висши учебни заведения по дизайн. Самата книга доближава размера на естествена такава, а другите по форма бутони по ръбовете ѝ разрешават на слепите читатели да разлистват страниците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР