“Първото плащане по Плана за възстановяване, Европейската комисия го одобри

...
“Първото плащане по Плана за възстановяване, Европейската комисия го одобри
Коментари Харесай

Цветан Кюланов: България получава 2,6 млрд. лв. по Плана за възстановяване утре


“Първото заплащане по Плана за възобновяване, Европейската комисия го утвърди още предишния месец и на следващия ден чакаме парите да са по сметката на българското държавно управление. Първото заплащане е в размер на 2,6 милиарда лева, които на следващия ден ще са разполагаем на българския бюджет ”, съобщи ръководителят на представителството на България в Европейската комисия Цветан Кюланов в предаването “Лице в лице ”.

Той акцентира, че не можем да загубим над 700 млн. евро по Плана за възобновяване, откакто България не е приела закона за очевидците. “Това е една от ограниченията, които би трябвало да се изпълнят дружно с още 60. В Плана за възобновяване е написано, че някои от тези ограничения би трябвало да се изпълнят до края на тази година, а други през първото тримесечие на 2023 година ”, добави Кюланов.

По думите му всички ограничения се преглеждат като пакет в Европейска комисия.

Евроекспертът акцентира, че даже и срокът да е до края на декември и пакетът да не е изпълнен, то той ще се удължи до момента в който България не изиска второто заплащане.

“Рискът идва от забавянето на заплащането, тъй като едно закъснение води до второ и до трето, а в крайния период, който е края на 2025 година, би трябвало всичко да е готово, с цел да може 2026 година да се създадат последните заплащания. Едно след друго закъсненията водят до риска да не успеем да стигнем до крайния период ”, добави той.

Кюланов изясни, че по Плана за възобновяване, за разлика от другите европроекти, се прави заплащане за свършени промени и вложения, като средствата не са обвързани с даден капиталов план.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР