Първото нещо, с което свързваме зимата, е топъл пуловер, сняг

...
Първото нещо, с което свързваме зимата, е топъл пуловер, сняг
Коментари Харесай

Туршията спасява от грип и замества пробиотика

Първото нещо, с което свързваме зимата, е топъл пуловер, сняг и хрупкава туршия. Няма празник у нас, който да мине без вкусна домашна туршийка - изключително в случай че става въпрос за Коледа или фамилните и другарски сбирки по Нова година, които по традиция се празнуват с богата софра, на която има и от киселата зимна салата.

Предполага се, че туршиите са се появили още в древността, когато са правени опити за опазване на обособени хранителни артикули за по-дълго време. Днес може умерено да се съобщи, че консервацията на храни е изиграла забележителна роля в развиването на цивилизацията. Благодарение на туршията, и по-специално на киселите краставички и киселото зеле, британските моряци са се справили със скорбута.

За качествата на туршиите се спори доста. Те са оповестени за една от допустимо най-вредните храни заради високото си наличие на сол и степента си на киселинност, само че проучвания, извършени през последните години, демонстрират тъкмо противоположното. Резултатите разкриват, че туршията освен не е нездравословна за човешкото здраве, само че и има редица изгоди за естественото развиване на организма. Любимата на българина зимна храна спомага лекуването на артрит, язва и леки настинки.

Сред главните преимущества на туршията за зимна салата е, че тя бързо и сполучливо контролира метаболизма. Bcички знaeм кoлкo e тpyднo дa ce втaлявaш пpeз зимaтa c вcичкитe пpaзници и вeceлби, с мaлкoтo движeниe, зaceднaлoтo eжeднeвиe.

Това е изключително значимо както за хората, които се борят с непотребните килограми, по този начин и тези, които имат проблеми със стомаха.Тази голяма изгода от туршията се изяснява с процеса на ферментация, който е в основата на приготвянето <210>. По време на процеса се отделят специфични ензими, които укрепват активността на червата, а също така отделящите се дрожди понижат равнището на захар в организма.

Сладко-киселата зимна салата има и друго преимущество. Тя е извънредно богата на омега-3 мастни киселини, които усъвършенстват зрението и понижават всевъзможни психични разстройства, възвръщат концентрацията, изиграват значима роля за имунитета, а също така, имат противовъзпалителен резултат.

Туршията е натурален пробиотик и може да обезпечи съвършена чревна перисталтика, ще пребори налични гъбични или други инфекции и ще укрепи храносмилателната система.

Туршията е извънредно богата и на разнообразни витамини и минерали. В нея запасите от калий са големи. А съгласно последните изследвания на докторите, туршията, в комбиниране с чесън, би могла да е идеалната натурална и безвредна ваксина против зимните грипове и вируси.

Последните проучвания пък демонстрират, че тя може да помогне и за превъзмогване на социофобия.

Учени от Университета в Мериленд, Съединени американски щати, са разкрили връзка сред ферментирали хранителни артикули и деянията на социофобия - мъчителен и несъизмерим боязън от всевъзможни обществени обстановки.

При участници в проучване, които постоянно се хранят с ферментирали зеленчуци като кисели краставички, кисело зеле и пикантната солена корейска туршия кимчи, е открито по-ниско равнище на невротизъм, в сравнение с при хора, които не обичат кисели туршии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР