Първото нещо, което направих в Министерството на здравеопазването, беше да

...
Първото нещо, което направих в Министерството на здравеопазването, беше да
Коментари Харесай

Министър Ананиев разговаря с протестиращите медицински сестри


„ Първото нещо, което направих в Министерството на здравеопазването, беше да желая разбор за положението на човешкия запас в системата, тъй като той е най-съществен за действието ѝ. Аз и екипът ми сме уверени в това, имаме поддръжката и на държавното управление, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне спомагателни 30 млн. лева, с които предпочитано да бъдат увеличени заплатите на медицинския личен състав и най-много тези на експертите по здравни грижи “, съобщи министърът на опазването на здравето на среща с представители на протестиращите медицински сестри.

„ На лечебните заведения са изпратени плановете на средствата, които те ще получат през тази година по линия на Националната здравноосигурителна каса. Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в това число е и спомагателният запас от 30 млн. лева “, уточни министър Ананиев. Предстои управленията на лечебните заведения и синдикатите по места да реализират консенсус за увеличението на работните заплати. „ Поемам ангажимент да спомагам това да се случи бързо, с цел да забележим какво договаряне е реализирано и с какъв брой са увеличени възнагражденията по отношение на избраните начални съществени заплати в груповия трудов контракт за експертите по здравни грижи “, добави още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в период от 20 дни. Министърът даде обещание на протестиращите, че незабавно откакто разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите ограничения, които Министерство на здравеопазването ще предприеме.

Министър Ананиев изясни, че ще се срещне с шефовете на всички лечебни заведения с над 50% държавно присъединяване в капитала, както и там, където е належащо, ще беседва с кметовете на общини, с цел да бъде процесът финализиран по-бързо.

По отношение премахването комерсиалния темперамент на лечебните заведения Ананиев разяснява, че екипът му споделя същото разбиране. Идеята е лечебните заведения да станат non-profit, което значи при положение на осъществени повече доходи от разноските, разликата да бъде реинвестирана в здравната система.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР