Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство,

...
Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство,
Коментари Харесай

Габриел: Задача №1 – отстраняване на Гешев

Първото, което ще направи министърът на правораздаването в моето държавно управление, е да внесе искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев, заради уронване престижа на прокуратурата. Това съобщи кандидат-премиерът Мария Габриел, номинирана от ГЕРБ-СДС, на среща с парламентарната група.

„ Искам да благодаря на ПГ на ГЕРБ-СДС за поддръжката. За мен е същинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че желаеме работещо държавно управление. Искаме обединена България, която ясно отстоява своето място в Европейски Съюз и НАТО, само че и която носи решения за грижите и терзанията на българските жители. Първото ми обръщение ще бъде работа за екипна България и тактика на трите А – упоритост, престиж, ангажимент “, акцентира Габриел.

„ Амбиция да покажем, че сме способни да съставим държавно управление с екип, чиито решения не се спускат, а се основават и извършват взаимно. Авторитет на България в Европа – да участваме в процесите в Европейски Съюз. Ангажимент към българите, да работим по този начин, че хората да имат по-спокойно всекидневие и по-достоен живот. Искаме да водим разговор, който да извърши със наличие тези думи. Ще си задаваме и неуместни въпроси. Чрез разговор ще се преодолеят разлики, с цел да утвърдят сплотяващото. Правителството би трябвало да е знак на упоритост, престиж и ангажимент “, разяснява тя. И добави, че цели са и стабилизиране на обществените финанси и приемането на бюджет.

Правосъдна промяна, промени в КПКОНПИ и нейното делене, механизъм за следствие на основния прокурор също са част от приоритетите на Габриел.

„ Освен това приемане на България в еврозоната, превъзмогване на двугодишното забавяне по оперативните стратегии, Програмата за развиване на селските райони и Плана за възобновяване и резистентност. Ще работим за гарантиране на продоволствената сигурност и в интерес на пчеларите. Приоритет е и подобряването на сигурността на българските жители, битката с битовата престъпност и войната по пътищата, участието ни в Шенген, модернизацията на армията. Също по този начин значима е и стратегическата специализация на районите в основни за стопанската система браншове – водород, зелени и цифрови технологии. Трябва да бъдат основани иновационни хъбове. Нужно е запазване и възстановяване на здравето с ефикасна здравна политика “, уточни Габриел.

Според нея нужен е и проект за излаз от рецесията и работещо държавно управление, както и нормализация на работата на институциите.

„ Изправям се с усеща на гордност и невзискателност дружно с вас, тъй като в последните 14 години сме работили и реализирали резултати и в границите на моите действия, свързани със законодателната и изпълнителната политика на Европейски Съюз. Днес обаче стоя пред вас с възприятие за огромна отговорност, която всички ние носим пред българите. Ключовата дума на срещите ни с партиите ще бъде „ разговор “ – по съответни цели в кратковременен и средносрочен проект. За да ги осъществим, имаме потребност от работещо държавно управление, носещо отговорност “, акцентира тя.

Лидерите на партиите в Народно събрание имат съвсем цялостен консенсус по предлагането на претендента на ГЕРБ-СДС за министър председател Мария Габриел да се изиска отстраняването на основния прокурор. Към момента само БПС не са коментирали тематиката.

Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, ПП-ДБ и „ Възраждане ” изрично поддържат концепцията.

Появиха се обаче подозрения до каква степен промяната на един основен прокурор с различен ще докара до търсения резултат и се чуха безапелационни отзиви, че е нужна цялостна промяна в правосъдната система.

„ Ние от дълго време споделяме, че основният прокурор е проблем в правосъдната система не толкоз като персона, колкото като институция, която не предстои на надзор. Радвам се, че най-накрая стигнахме до това схващане ”, съобщи депутатът от ПП-ДБ учен Николай Денков.

„ Внасянето за искане на освобождението на основния прокурор е значима политическа поръчка, която се употребява с моята поддръжка ”, съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. И добави: „ Той към този момент евентуално е непоносим и за тези сили, които до неотдавна го крепяха на поста. Много е значимо да сме сигурни, че не става дума просто за освобождение на един човек, който е изчерпал своята полза от дълго време. Защото, в случай че на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила на Сийка Милева, това няма да е някаква основна смяна. Въпросът е каква е концепцията на госпожа Габриел и на политическа партия ГЕРБ за това да променим прокуратурата, Висш съдебен съвет и цялата система, която прави възможни не единствено Гешев, само че и преди него Цацаров и Филчев. Аз съм в очакване да чуя концепциите на ГЕРБ и госпожа Габриел за промените “, акцентира той.

„ Относно оставката на основния прокурор Иван Гешев ние приказваме от дълго време. Радваме се, че ГЕРБ започва да мислят като нас ”. Това съобщи водачът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов пред публицисти.

„ Не мисля, че настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев от Мария Габриел ще бъде спънка пред диалозите ни с ГЕРБ ”. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в коридорите на Народното събрание.

„ Ние си написахме домашното, разписахме законопрект за промени в Конституцията. И казахме, че сме подготвени да чуем концепциите на всички, тъй като нямаме задоволително народни представители, с цел да го внесем в Народно събрание. След това трябваше да се обединим върху една теза и да внесем законопроект за промени в Конституцията, с цел да се върви в посока промяна ”, допълни Карадайъ.

„ Г-жа Габриел направи сериозна поръчка с отношението си към основния прокурор и с опцията, в случай че има политическа воля, да се потърси неговата оставка. изрично ще подкрепим един подобен факт ”, акцентира Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

СРЕЩАТА С Движение за права и свободи

„ Ключовата дума на днешната ни среща е разговор. Само по този начин можем да уточним какво е належащо на България. Имаме потребност от работещо държавно управление ”. С тези думи претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел стартира срещата с Движение за права и свободи.

„ През миналите 14 години с немалка част от вас сме работили, взаимно сме отстоявали евроатлантическата визия на България. Днес стоя пред вас с отговорността пред всички гласоподаватели “, добави тя.

Пред членовете на Движението за права и свободи тя откри кои са целите, които от обединението са си сложили за цел:

1. Създаване на работещо държавно управление и нормализиране работата на институциите;

2. Стабилизиране на обществените финанси и приемане на бюджет за 2023;

3. Правосъдна реформа;

4. Справяне с инфлацията;

5 Приемане на България в еврозоната;

6. Преодоляване на двугодишното забавяне по оперативните програми;

7. Подобряване на сигурността на българските жители – превъзмогване на битовата престъпност и войната по пътищата;

8. Модернизация в областта на образованието, науката, нововъведенията, културата, в стратегически браншове, свързани със зеления и цифровия преход, в това число цифровизация на обществения сектор;

9. Преодоляване на районните разлики посредством целеустремено деяние за стимулиране на умения съгласно потребностите на пазара на труда;

10. Опазване и възстановяване на здравето с ефикасна здравна политика, дейно присъединяване на България в европейската задача за битка с рака и проекта за деяние за битка с рака, справяне с провокациите с предварителната защита, достъпа на лекуване, както и новите технологии и прецизната медицина. 

От своя страна от Движение за права и свободи благодариха за поканата за диалог.

„ Г-жо Габриел, поздравления за номинацията. На България ще ѝ отива да има жена министър председател “, съобщи Мустафа Карадайъ.

Относно изброените от претендента за министър председател на ГЕРБ-СДС, Карадайъ разяснява, че подкрепят идеята за оставка на основния прокурор.

„ Тази среща беше предопределена, с цел да се срещнем с целите на претендента за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Чухме ги и мога да кажа, че част от тях като зелената стопанска система, високите технологии, правосъдната промяна са цели в нашата стратегия от 2017г. “, съобщи зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев след диалога с ГЕРБ-СДС.

„ Отбелязахме това, че с изключение на единодушие по приоритет, обществото чака да бъде формиран постоянен парламент, че в обществото има тежка отмалялост от опълчване и че политическата рецесия би трябвало да бъде решена по този метод – кабинет, работещ парламент и дневният ред на Народното събрание да бъде дневен ред на хората “, добави той.

СРЕЩАТА С Българска социалистическа партия

Искам да ви благодаря, че приехте днешната покана. За мен е чест дружно с вас на преден план да изведем най-важното, а точно, че България има потребност от работещо държавно управление. С тези думи претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел стартира срещата с Българска социалистическа партия.

„ За мен основната дума е разговор. Заедно, по съответни цели, да създадем по този начин, че тези цели да носят изгода на България и българите. Но за задачата имаме нужда от работещо държавно управление, което да носи отговорност ”, уточни тя.

Пред членовете на Българска социалистическа партия тя изброи кои са целите, които от обединението са си сложили за цел:

1. Създаване на работещо държавно управление и нормализиране работата на институциите;

2. Стабилизиране на обществените финанси и приемане на бюджет за 2023;

3. Правосъдна реформа;

4. Справяне с инфлацията;

5 Приемане на България в еврозоната;

6. Преодоляване на двугодишното забавяне по оперативните програми;

7. Подобряване на сигурността на българските жители – превъзмогване на битовата престъпност и войната по пътищата;

8. Модернизация в областта на образованието, науката, нововъведенията, културата, в стратегически браншове, свързани със зеления и цифровия преход, в това число цифровизация на обществения сектор;

9. Преодоляване на районните разлики посредством целеустремено деяние за стимулиране на умения съгласно потребностите на пазара на труда;

10. Опазване и възстановяване на здравето с ефикасна здравна политика, дейно присъединяване на България в европейската задача за битка с рака и проекта за деяние за битка с рака, справяне с провокациите с предварителната защита, достъпа на лекуване, както и новите технологии и прецизната медицина. 

От своя страна Георги Свиленски благодари на Габриел за поканата за срещата и я поздрави за номинацията ѝ за премиерския пост.

„ Искам да кажа обаче, че не одобряваме метода, по който беше избрана номинацията Ви за министър председател. На тази среща щеше да е по-ефективно, в случай че участваха и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова. Отсъствието и на двамата слага избрани въпроси ”, акцентира той.

По думите на Свиленски повече от месец на българското общество не е ясно кой е „ План А ”, „ План Б ” и какво държавно управление търси ГЕРБ – политическо, експертно или такова с ПП-ДБ. „ Това не е ясно на никого от присъстващите в залата сега. Сега ни представяте вашите цели. На предходната среща обсъждахме целите на ГЕРБ, само че получихме за развлечение целите и на ПП-ДБ. Вече знаем всички цели. И в последна сметка нашите цели, предизборна стратегия и задължения – не ги виждаме в по-голямата част от целите. Това би трябвало да бъде конкретизирано в хода на диалозите ”, безапелационен е той.

„ Искаме да кажете ясно какво държавно управление очаквате да оглавите. Какво болшинство очаквате да ви поддържа? Ще продължите ли метода „ диалог с всички за всичко “? Така няма да стане – най-малко това демонстрира моят непретенциозен опит. Трябва да сложим картите на масата и да кажем ясно какво желаеме да се случи в България. А именно пет целта, безспорни за всички, които да изведат страната от рецесията. А празните кутийки да ги оставим на господин Борисов да се забавлява, до момента в който реши дали той ще поеме самодейността. Защото такива диалози се водят от водачите на партиите “, акцентира Свиленски.

СРЕЩАТА С Има Такъв Народ

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър председател – Мария Габриел, се срещна с представители на „ ИТН “ в границите на серията от диалози с парламентарно показаните обединения. По-рано през днешния ден с еврокомисаря се срещнаха и Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. ПП-ДБ не одобриха поканата ѝ с аргумента, че двама от водачите на обединението – Кирил Петков и Асен Василев, са в чужбина. От групировката желаеха диалогът да бъде пренасрочен за петък.

Пред депутатите от Има Такъв Народ Габриел още веднъж очерта целите, по които ще работи, в случай че бъде определена за министър-председател. Те са: основаване на работещо държавно управление и нормализиране работата на институциите; стабилизиране на обществените финанси и приемане на бюджет за 2023; правосъдна реформа; справяне с инфлацията; приемане на България в еврозоната; превъзмогване на двугодишното забавяне по оперативните програми; възстановяване на сигурността на българските жители – превъзмогване на битовата престъпност и войната по пътищата; рационализация в областта на образованието, науката, нововъведенията, културата, в стратегически браншове, свързани със зеления и цифровия преход, в това число цифровизация на обществения сектор; преодоляване на районните разлики посредством целеустремено деяние за стимулиране на умения съгласно потребностите на пазара на труда; опазване и възстановяване на здравето с ефикасна здравна политика, дейно присъединяване на България в европейската задача за битка с рака и проекта за деяние за битка с рака, справяне с провокациите с предварителната защита, достъпа на лекуване, както и новите технологии и прецизната медицина.

„ Всичко, което очертахте, е прелестно. Възможно е да имаме разминавания в детайлите и по тази причина те би трябвало да бъдат разисквани на експертно равнище ”, съобщи ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Той акцентира, че партията му поддържа концепцията за искане за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. И добави, че също така държавното обвиняване се нуждае от цялостна промяна. Според Има Такъв Народ били нужни и промени в Конституцията и в Закона за КПКОНПИ. „ Няма да позволим Комисията още веднъж да се трансформира в „ бухалка “, съобщи Йорданов.

„ Конкретните ограничения би трябвало да са ясни и обществени, с цел да може мнозинството в Народното събрание да ги поддържа ”, сподели още Йорданов.

ПП-ДБ съдебна експертиза СКРИХА ОТ СРЕЩА С МАРИЯ ГАБРИЕЛ
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР