Първото италианско коалиционно правителство на младо антисистемно движение и крайнодясна

...
Първото италианско коалиционно правителство на младо антисистемно движение и крайнодясна
Коментари Харесай

Популисти в Италия

Първото италианско съдружно държавно управление на младо антисистемно придвижване и крайнодясна партия ще бъде ръководено от Джузепе Конте, 53-годишен правист и безспорен дебютант в политиката, който даде обещание политика без строги икономии и с акцент върху сигурността. След близо три месеца пазарлъци и обрати, каквито даже страна с опит в политическите рецесии като Италия не е виждала, антисистемното Движение “Пет звезди” (ДПЗ) и крайнодясната “Лига” реализираха компромис с президента Серджо Матарела, който искаше гаранции, че Италия ще остане в еврозоната. Лидерът на ДПЗ Луиджи ди Майо, който изпъкна по време на предизборната акция и още повече при договарянията за сформиране на държавно управление, и шефът на “Лигата” Матео Салвини стават вицепремиери. Първият ще дава отговор за икономическото развиване и труда, а вторият – за вътрешните работи.

“Ще работим интензивно да осъществим политическите цели, които обявихме в държавното съглашение. Ще работим уверено за възстановяване на качеството на живот на всички италианци”, даде обещание Конте, откакто показа екипа си. Това “правителствено споразумение”, договаряно в продължение на 10 дни и показано преди две седмици, обръща изрично тил на стягането на коланите и брюкселския “диктат”, и залага на политика на стопански напредък за понижаване на колосалния италиански обществен дълг. То дава обещание понижаване на пенсионната възраст, понижаване на драконовските налози – за което се бори “Лигата” и въвеждане на “граждански доход” от 780 евро на месец – основно предизборно заричане на ДПЗ.

Тази стратегия е композиция от две политически философии. Тя показва добре както реториката на ДПЗ по въпросите на околната среда, новите технологии или внасянето на морал в политическия живот, по този начин и антиимигрантските и антиислямски позиции на “Лигата”, съдружник на френския “Национален фронт”, която желае стягане на ограниченията за сигурност.

(Със съкращения, превод БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР